Yeni Birlik Gazetesi Gündem COP31 kapsamında Antalya’da ulaşım ve altyapı seferberliği: Zirve öncesi milyarlık yatırım!

COP31 kapsamında Antalya’da ulaşım ve altyapı seferberliği: Zirve öncesi milyarlık yatırım!

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iş birliğiyle Antalya’da devasa altyapı, ulaşım ve tesis yatırımları hayata geçirildi; kent önümüzdeki günlerde gerçekleşecek COP31 Zirvesi'ne hazırlanıyor.

Türkiye’nin turizm başkenti Antalya, geniş kapsama sahip altyapı, ulaşım ve tesisleşme hamleleriyle küresel organizasyonların çekim merkezi konumunu pekiştiriyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla gerçekleştirilen yol açılış programında, kentin çehresini değiştiren milyarlık yatırımlar kamuoyuna duyuruldu. Dünyanın en önemli çevre buluşmalarından biri kabul edilen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 31. Taraflar Konferansı’na (COP31) ev sahipliği yapmaya hazırlanan kentte, hem turizm odaklı projeler hem de dev ulaşım ağları eş zamanlı olarak hayata geçirildi.

Konaklama Kapasitesinde Rekor Artış: Yatak Sayısı 600 Bini Aştı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, son 24 yıllık süreçte Antalya’nın kültür ve turizm altyapısına toplamda 19,2 milyar liralık yatırım kazandırıldığını vurguladı. Kentteki turizm potansiyelinin rakamlarla katlandığını ifade eden Ersoy, 2002 yılında 523 olan işletme belgeli konaklama tesisi sayısının 2 bin 709’a yükseldiğini belirtti. Aynı dönemde 150 bin seviyesinde bulunan yatak kapasitesi ise dört kattan fazla bir artış göstererek 619 bin 644’e ulaştı.

Kentin yalnızca konaklama değil, nitelikli sosyal yaşam alanlarıyla da desteklendiğini aktaran Ersoy, 5 yıldız standartlarında 14 ücretsiz halk plajının hizmete sunulduğunu, antik kentlerde yürütülen Geleceğe Miras ve Gece Müzeciliği projeleriyle de kültür turizminin gece gündüz yaşayan bir yapıya kavuşturulduğunu ifade etti.

Sürdürülebilir Turizm İçin Milyarlık Çevre Yatırımları

Bölgedeki hızlı büyümenin getirdiği ihtiyaçlara çevre dostu çözümler ürettiklerini belirten Bakan Ersoy, deniz kirliliğinin önüne geçilmesi ve altyapının güçlendirilmesi amacıyla dev bütçeli atıksu arıtma projelerinin devreye alındığını aktardı. Serik ve Belek bölgesine hizmet veren tesislerin yanı sıra Kemer-Çamyuva Atıksu Arıtma Tesisi’nin tamamlandığını hatırlatan Ersoy, bu iki projenin güncel değerinin sırasıyla 4,4 milyar ve 3,6 milyar liraya ulaştığını söyledi. Bölgede devam eden ek kanalizasyon ve arıtma kapasitesi artırma çalışmalarının, COP31 öncesinde kentin çevre altyapısını en üst seviyeye çıkaracağı vurgulandı.

38 Kilometrelik Yeni Ulaşım Ağı Hizmete Açıldı

Küresel zirve öncesinde kentin ulaşım omurgası da baştan aşağı yenilendi. Ulaştırma ve İklim bakanlıklarının koordinasyonuyla yürütülen çalışmalarda 4 ana arter ile 12 otel bağlantı yolunu kapsayan toplam 38 kilometrelik ulaşım hattı tamamlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Belek Turizm Yolu kapsamında yapılan çalışmalarla yolların genişletildiğini, yeni kavşaklar, modern aydınlatmalar ve kaldırımlarla ulaşım konforunun artırıldığını dile getirdi.

EXPO 2016 Alanı Kalıcı Fuar ve Kongre Merkezine Dönüşüyor

Zirve hazırlıklarının odağında yer alan 1 milyon metrekarelik EXPO 2016 alanı, geçici bir etkinlik sahası olmanın ötesine taşınarak kente uzun yıllar hizmet verecek uluslararası bir kongre merkezine dönüştürülüyor. Çalışmaların Mavi ve Yeşil Bölge olarak iki ana konseptte yürütüldüğünü belirten Bakan Kurum; Mavi Bölge’de resmi diploması müzakerelerinin, Yeşil Bölge’de ise iş dünyası, akademi ve sivil toplum buluşmalarının gerçekleşeceğini aktardı.

COP31 ile Antalya Ekonomisine 100 Bin Ziyaretçi Piyangosu

9-20 Kasım tarihlerinde düzenlenecek zirve boyunca Antalya’da 100 bine yakın yabancı ziyaretçinin ağırlanması bekleniyor. Sahada 1.500’den fazla personel ve yüzlerce iş makinesiyle yürütülen hazırlıkların planlanan takvimin önünde ilerlediğini belirten Bakan Kurum, organizasyonun kent ekonomisine sunacağı katkıyı vurguladı. Otellerden esnafa, taksicilerden restoranlara kadar kentin tüm dinamiklerinin bu hareketlilikten doğrudan faydalanacağını belirten Kurum, COP31’in hem Antalya markasını küresel ölçekte perçinleyeceğini hem de Türkiye’nin iklim diplomasisindeki öncü rolünü dünyaya bir kez daha kanıtlayacağını ifade etti.