Yeni Birlik Gazetesi Gündem Dışişleri’nden Ege Adaları Mesajı! 'Statü Tartışmaya Açık Değil'

Dışişleri’nden Ege Adaları Mesajı! 'Statü Tartışmaya Açık Değil'

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Ege Adalarının silahsızlandırılmış statüsüne ilişkin son dönemde yapılan açıklamalar hakkında değerlendirmede bulundu. Keçeli, Doğu Ege Adaları ve Oniki Adalar’ın hukuki statüsünün uluslararası anlaşmalar çerçevesinde belirlenmiş olduğunu ve bu konuda tartışmaya açık bir durum bulunmadığını ifade etti. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, son günlerde Ege Adalarının Silahsızlandırılmış Statüsü’ne yönelik açıklamaların dikkat çektiği belirtilerek söz konusu değerlendirmelerin uluslararası hukuk açısından bağlayıcılığı bulunmadığı vurgulandı.

MUHABİR: Melek Kaya

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli açıklamasında, Ege’deki bazı adaların statüsünün uluslararası anlaşmalarla belirlendiğini belirtti.

Keçeli, 1923 tarihli Lozan Barış Antlaşması ile 1947 tarihli Paris Barış Antlaşması kapsamında Doğu Ege Adaları ve Oniki Adalar’ın gayriaskeri statüye tabi tutulduğunu ifade etti.

Açıklamada, söz konusu adaların hukuki statüsünün bu anlaşmalar doğrultusunda belirlenmiş olduğu ve objektif hukuki statü bakımından tartışmaya açık bir husus bulunmadığı kaydedildi.

Son Açıklamalar “Gayriciddi” Olarak Değerlendirildi

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, son dönemde Ege Adalarının silahsızlandırılmış statüsüne aykırı açıklamaların yapıldığı ifade edildi.

Sözcü Keçeli, bu tür açıklamaların “gayriciddi, talihsiz ve zamansız” olduğunu belirtti. Açıklamada, bölgede yaşanan gelişmeleri fırsat olarak değerlendirmeye çalışan bazı çevrelerin NATO müttefiki Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkileri olumsuz etkilemeye çalıştığı ifade edildi.

Keçeli, söz konusu girişimlerin yeni bir oldubitti oluşturma çabası olarak değerlendirildiğini belirtti.

“Uluslararası Hukuka Aykırı Adımlar Yok Hükmünde”

Açıklamada Türkiye’yi revizyonizmle suçlayan çevrelere de değinildi. Bu çevrelerin uluslararası hukuk çerçevesi dışında atacağı adımların hukuki açıdan geçersiz olacağı ifade edildi.

Dışişleri Bakanlığı, uluslararası hukuk hilafına yapılacak girişimlerin yok hükmünde sayılacağını vurguladı.

KKTC ve Kıbrıs Türklerinin Güvenliği

Keçeli açıklamasında Kıbrıs konusuna da değindi. Açıklamada, geçmişte Kıbrıs Adası’nın ortak sahibi olan Kıbrıslı Türkleri toplu halde yok etmeye çalışan çevrelerin bugün onları koruyacaklarını iddia etmesinin dikkat çekici olduğu ifade edildi.

Kıbrıslı Türklerin güvenliğine ilişkin değerlendirmede bulunan Keçeli, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ve Kıbrıs Türklerinin Türkiye’nin desteğiyle kendi güvenliğini sağlayabilecek kapasiteye sahip olduğunu belirtti.

Barış ve İstikrar Vurgusu

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında bölgede yaşanan gelişmelerin barış ve istikrara bağlılığın önemini ortaya koyduğu ifade edildi.

Açıklamada, iç politik amaçlarla yapılan mesnetsiz iddialar ve Türkiye aleyhine yürütülen dezenformasyon faaliyetlerine dikkat çekildi. Bu tür girişimlere izin verilmeyeceği belirtilerek ilgili çevreler sağduyuya davet edildi.