İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Gündem Murat Karayalçın’dan CHP’ye sert eleştiriler: Asıl tartışılması gereken…

Murat Karayalçın’dan CHP’ye sert eleştiriler: Asıl tartışılması gereken…

Eski bakanlardan, Murat Karayalçın, CHP’nin seçim sürecini değerlendirerek çarpıcı tespitlerde bulundu.

MUHABİR: Necdet Oktay Apaydın

Fatma Müge Yücetürk - Cumhuriyet Halk Partisi’nin önde gelen isimlerinden olan Murat Karayalçın’dan 14 Mayıs Milletvekili Genel Seçimlerine dair CHP’ye sert eleştiriler geldi. Karayalçın, parti içinde yaşanan sorunların kaynağına da değindi.

Murat Karayalçın, kişisel Twitter hesabı üzerinden bir paylaşım yaparak CHP’nin seçim sürecine ilişkin yorumlarda bulundu. Kurultay kararını olumlu karşıladığını belirten Karayalçın, özellikle TBMM seçimlerinde yaşanan başarısızlığa dikkat çekti.

CHP örgütünde yaşanan sorunlara da değinen Karayalçın, merkez ve taşra örgütlerinin yeniden yapılandırılması gerektiğini belirtti.

İşte Murat Karayalçın’ın o açıklamalarının tamamı: “Partimizin, Kurultay sürecini başlatma kararını son derecede olumlu karşılıyorum. Örgütümüz bu süreçte seçimleri değerlendirebilecek, geleceğe yönelik öneriler geliştirebilecektir.

“Başarısızlığın ötesinde bir hezimet…”

Sn. Kılıçdaroğlu seçim sürecinde yüksek bir performans ortaya koymuştur. Adil olmayan bir seçimde alınan yüzde 48’lik oy ciddi bir kazanım olarak görülmelidir. Ancak Partimizin TBMM seçiminde, hem de 4 parti ile birlikte, yüzde 25 dolayında oy alabilmiş olması ise ciddi bir başarısızlık olarak görülmelidir. Eğer parlamenter sistemde olsaydı, bu oy oranı, başarısızlığın ötesinde bir hezimet olarak değerlendirilecekti.

“Düşük siyaset kapasitesi”

Meclis seçimindeki başarısızlığın nedeni CHP örgütünde, uzunca bir süreden bu yana, yaşanan düşük siyaset kapasitesidir. Örgütümüz yıllardır; broşür-afiş-pankart işleri ile seçim güvenliği ile sınırlı olan bir çalışma içine kapatılmıştır. Kuşkusuz bunlar da parti görevleridir. Ancak örgütün birincil görevi siyaset üretmek ve bir ölçüde bununla da bağlantılı olarak partinin adaylarını belirlemek olmalıdır. Örgüt kapasitesinde düşüklük bunların tümünün eşzamanlı olarak yerine getirilememesi durumunda ortaya çıkar.

“Asıl tartışılması gereken konu…”

Önümüzdeki Kurultay sürecinde, seçimlerde yaşanan taktik ve stratejik yanlışlıkların tartışılacağını biliyorum, buna genel başkanlık konusu da eklenebilir. Oysa bana göre, asıl tartışılması gereken konu, Cumhuriyet Halk Partisi'nde düşük kapasiteye yol açan yapısal sorunlardır. Bu sorunlar CHP’nin merkez ve taşra örgütlerinin yeniden yapılandırılması ile aşılabilir.