Yeni Birlik Gazetesi Gündem Murat Kurum’dan Antalya müjdesi: 'Bu yatırımlar birkaç günlük değil, kalıcı eser'

Murat Kurum’dan Antalya müjdesi: 'Bu yatırımlar birkaç günlük değil, kalıcı eser'

Antalya'da açılışı gerçekleştirilen 38 kilometrelik Belek Turizm Yolu ve EXPO dönüşüm projeleri, COP31 Zirvesi sonrasında da kentin ekonomisine, ulaşımına ve turizmine hizmet etmeye devam edecek.

Dünya liderlerini, bilim insanlarını ve binlerce delegasyonu ağırlamaya hazırlanan Antalya, dev organizasyon öncesinde devasa bir altyapı hamlesi gerçekleştirdi. COP31 Alanı ve Oteller Bölgesi Yolları Açılış Töreni’nde konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, inşa edilen yolların ve yenilenen tesislerin geçici bir organizasyon için değil, Antalya halkının hizmetinde kalıcı olması amacıyla tasarlandığını vurguladı.

Yatırımların kentin gelecek vizyonunu desteklediğini belirten Bakan Kurum, organizasyon sona erip misafirler ayrıldıktan sonra da bu eserlerin Antalyalı esnafa, gençlere ve turizm sektörüne katkı sağlamayı sürdüreceğini ifade etti.

4 Ayda Tamamlanan 38 Kilometrelik Turizm Yolu

Kentin uzun yıllardır çözüm bekleyen ulaşım ihtiyacına neşter vuruldu. Proje kapsamında 38 kilometrelik Belek Turizm Yolu rekor bir sürede, 4 ay içerisinde tamamlanarak kullanıma sunuldu.

Çalışmalar neticesinde:

21 kilometreyi aşan ana arter yolları sil baştan yenilendi.

Belek bölgesindeki ana arterleri otellerle birleştiren 12 farklı bağlantı yolunda 16 bin metrelik düzenleme yapıldı.

Üstyapı ve altyapı eksikleri giderilerek bölgenin ulaşım konforu en üst seviyeye çıkarıldı.

EXPO Alanı Küresel Bir Fuar ve Kongre Merkezine Dönüşüyor

Zirveye ev sahipliği yapacak 1 milyon metrekarelik EXPO 2016 alanı, kentin istihdamına yön verecek dev bir kompleks haline getiriliyor. İçerisinde 160 bin metrekarelik kapalı fuar alanı barındıran yerleşkede çalışmalar hız kesmeden sürüyor. 1.500 personelin ve 300’den fazla iş makinesinin gece gündüz esasıyla çalıştığı projede, ana imalatların büyük bölümü tamamlandı.

Alan iki ana konsept etrafında şekillenecek:

Mavi Bölge: Uluslararası müzakerelerin ve resmi temasların yürütüleceği diplomasi merkezi olacak.

Yeşil Bölge: İş dünyası, akademi, gençler ve girişimcileri bir araya getirerek bilimin, teknolojinin ve kültürün buluşma noktası haline gelecek.

Yaklaşık 100 bin ziyaretçinin ağırlanmasının hedeflendiği alan, zirve sonrasında da 7/24 yaşayan bir fuar ve etkinlik merkezi olarak hizmet verecek.

Akdeniz’de Çevre Kirliliğine Sıfır Tolerans

Toplantıda çevre koruma faaliyetlerine ilişkin kararlılık mesajları da verildi. Akdeniz’deki deniz ekosistemini tehdit eden mikroplastik ve sanayi kirliliğine karşı denetimlerin aralıksız sürdüğü belirtildi. Bu kapsamda yürütülen denetimlerde, kurallara uymayarak denizi kirlettiği tespit edilen 128 tesise toplam 219 milyon lira idari para cezası uygulandı, 21 tesis ise mühürlenerek faaliyetten menedildi.

Çevre koruma hamlesinin bir diğer durağı ise Fethiye Körfezi olacak. Körfezde deniz ekosistemini canlandırmak amacıyla kapsamlı bir dip çamuru temizleme çalışması hayata geçirilecek.

Sıfır Atık ve Depozito Sisteminde Antalya Lider

Türkiye genelinde yaygınlaşan Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) uygulamasında toplanan şişe sayısının 200 milyona ulaştığı açıklandı. Geri dönüşüm bilincinde Antalya’nın Türkiye genelinde ilk sırada yer aldığı vurgulanırken, Sıfır Atık felsefesinin COP31 organizasyonunun her aşamasında uygulanacağı belirtildi.

Devletin Zirvesinden Tam Destek

Törene katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, COP31’in Antalya markasına küresel ölçekte büyük bir değer katacağını ifade ederken; Eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise kentin organizasyona eksiksiz şekilde hazır olduğunu belirtti. TOKİ Başkanı M. Levent Sungur da 200 bin metrekarelik kullanım alanına sahip yeni yerleşkenin genel kurul salonları, delegasyon alanları ve sosyal donatılarıyla Türkiye'nin küresel vizyonuna yakışır şekilde tamamlanmak üzere olduğunu aktardı.