İstanbul
Açık
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Gündem Müşteri değiliz hastayız hasta!

Müşteri değiliz hastayız hasta!

Devlet hastaneleri salgın yüzünden ağzına kadar doldu. Kalp, şeker, hipertansiyon, böbrek yetmezliği gibi hastalığı olan yurttaşlar ise mecburen özel hastanelerin yolunu tuttu. Pandemi sürecinde zarar eden özel hastanelerin ise şimdilerde yüzde 200 zam yaparak çalıştığı iddia edildi. Vatandaşlar sosyal medyada, “Müşteri değiliz hastayız hasta” başlığıyla Sağlık Bakanlığı'na çağrı yaptı

Koronavirüsün ortaya çıkmasıyla birlikte devlet hastanelerinin neredeyse büyük bir kısmı salgın nedeniyle hastalanan vatandaşlara hizmet vermeye başladı. Devlet hastanelerinde yaşanan bu yoğunluk nedeniyle; tansiyon, kalp, şeker gibi rahatsızlığı olan hastalar ise özel hastaneleri tercih etmeye karar verdi. Ancak özel hastanelerde ilginç bir sürprizle karşılaşan vatandaşlar; özel hastane fiyatlarının yüzde iki yüz arttığını gördü. Türkiye İstatistik Kurumu'na göre de yüzde 14,68 ile en çok harcama yapılan alan olan sağlık sektöründeki artan bu rakamlar vatandaşların tepkisini çekti. Sağlık Bakanlığı'na veryansın eden vatandaşlar, “Bizler müşteri değiliz. Hastayız. Ama müşteri muamelesi görüyoruz. En ufak bir tedavinin bile fiyatları fahiş seviyede” dedi.

FİYATLAR 16 YILDA YÜZDE 319 ARTTI
Özel hastanelerde ortaya çıkan bu tablonun tesadüf olmadığını anlatan uzmanlar ise sağlık harcamalarının her geçen yıl arttığına dikkat çekti. Uzmanlar, “Kamu hastanelerindense özel hastanelere mecbur bırakılan yurttaşın 2003 yılında 275,3 milyon lira olan sağlık harcamaları 2019’a dek yüzde 881 artarak 2,7 milyar liraya çıktı. 16 yılda sağlık için yapılan harcamalar enflasyondan daha hızlı arttı. 2003 yılından 2019 yılına kadar enflasyon yüzde 319 oldu. Yani 2003 yılından 2019 yılına gelene kadar fiyatlar genel seviyesi yüzde 319 arttı. Sağlık harcamalarındaki artış enflasyonun 562 puan üzerinde gerçekleşti. Ülke nüfusunun en yoksul yüzde 20’lik kesiminin sağlık harcamaları 2003 yılında 24,6 milyon lirayken 2019’a kadar yüzde 786,7 artarak 218,4 milyon liraya çıktı” tespitinde bulundu.