Son Osmanlı padişahı Sultan Vahîdeddin’in üçüncü kuşak torunu ve Kavalalı Hanedanı’na mensup Sultanzade Prens Osman Rifat İbrahim, Madrid’de geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Osmanlı ve Mısır hanedanlarının kesişim noktasında önemli bir figür olan İbrahim’in ölümü, tarih ve kültür dünyasında büyük bir kayıp olarak değerlendiriliyor.
Osman Rifat İbrahim Kimdir?
1951 yılında Kahire’de doğan Osman Rifat İbrahim, Osmanlı ve Kavalalı Hanedanı’nın torunu olarak dünyaya geldi. Annesi, Sultan Vahîdeddin’in kızı Rukiye Sabiha Sultan’ın üçüncü kızı Necla Hibetullah Sultan, babası ise Kavalalı Hanedanı’ndan Prens Amr İbrahim idi. Bu soylu kökeni, Osman Rifat İbrahim’i iki büyük hanedanın bir temsilcisi haline getirdi.
Eğitimine büyük önem veren İbrahim, Osmanlı ve Mısır tarihine dair çalışmalara imza attı. 1991 yılında, Mısır Valisi Mehmed Ali Paşa’nın kültürel mirasını koruma amacıyla “Muhammed Ali Kraliyet Enstitüsü”nü kurarak başkanlığını üstlendi. Osmanlı ve Kavalalı tarihine dair çeşitli konferanslar, araştırmalar ve projelerle hanedan mirasını yaşatmaya çalıştı.
Hiç evlenmeyen Osman Rifat İbrahim, hayatı boyunca Osmanlı ve Mısır kültürel mirasını koruma konusunda öncü bir isim oldu.
Osman Rifat İbrahim Neden Hayatını Kaybetti?
1 Şubat 2025’te Madrid’de bir otobüs yolculuğu sırasında kalp krizi geçiren Osman Rifat İbrahim, olay yerinde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Kanser tedavisi gördüğü bilinen İbrahim’in ani ölümü, hem Osmanlı hem de Kavalalı Hanedanı için büyük bir kayıp olarak değerlendirildi.
İbrahim’in cenazesi, İsviçre’nin Pully banliyösündeki mezarlığa götürülerek, 1977 yılında vefat eden babası Prens Amr İbrahim’in yanına defnedilecek. Annesi Necla Hibetullah Sultan’ın naaşı ise 2006 yılında Madrid’den İstanbul’a getirilerek Aşiyan Mezarlığı’na defnedilmişti.
Osman Rifat İbrahim Hangi Hanedanlara Mensuptu?
Osman Rifat İbrahim, Osmanlı ve Kavalalı Hanedanı’nın soyundan geliyordu.
Osmanlı Hanedanı: Büyük dedesi, Osmanlı’nın son padişahı Sultan Vahîdeddin’di.
Kavalalı Hanedanı: Babası Prens Amr İbrahim aracılığıyla Mısır Valisi Mehmed Ali Paşa’nın soyundan geliyordu.