İstanbul'dan Rusya'ya doğru seyir halindeyken Karadeniz sularında Ukrayna'ya ait insansız hava aracının hedefi olan Panama bayraklı kuru yük gemisi ARINA A, kurtarma ekiplerinin yoğun güvenlik önlemleri altında İstanbul Boğazı'ndan geçirildi. Ağır hasar alan yaklaşık 190 metre uzunluğundaki dev geminin geçişi nedeniyle Boğaz'daki deniz trafiği çift yönlü olarak askıya alındı.
Kaptanın hayatını kaybettiği saldırıda 25 mürettebat kurtarılmıştı
Saldırı anında gemide büyük panik yaşanmış, geminin kaptanı Dmitry Zhitin aldığı darbeler sonucu olay yerinde yaşamını yitirmişti. Gemide mahsur kalan 25 kişilik mürettebat ise 7 Ekim tarihinde Trabzon Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı unsurlarınca düzenlenen başarılı bir tahliye harekatıyla emniyetli şekilde karaya ulaştırılmıştı.

Beş römorkör eşliğinde kritik intikal
Gövdesinde 30,5 metrelik genişliğe sahip olan ARINA A, Karadeniz'deki MARINSAL III römorkörünün çekişiyle İstanbul Boğazı girişine kadar getirildi. Boğaz hattındaki kritik intikal sürecinde ise devreye Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü girdi. MARINSAL III'ün yanı sıra Kurtarma 5, Kurtarma 7, Kurtarma 10, Kurtarma 11 ve Kurtarma 12 isimli römorkörler, olası bir kaza ya da karaya oturma riskine karşı hasarlı geminin çevresinde adeta güvenlik kalkanı oluşturdu.

Onarım adresi Yalova tersaneleri oldu
Geçiş operasyonu sırasında Boğaz giriş ve çıkışları tamamen sivil deniz trafiğine kapatılırken, hasarlı geminin oluşturduğu sıra dışı konvoy havadan dron kameralarıyla anbean kaydedildi. Boğaz geçişini sorunsuz şekilde tamamlayan ARINA A'nın, kapsamlı gövde onarımı ve teknik bakım süreçleri için Yalova'da bulunan tersaneler bölgesine sevk edildiği bildirildi.