İstanbul
Açık
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Gündem Trabzon Şehir Hastanesi bitirilemedi; İnşaat 7 aydır devam etmiyor

Trabzon Şehir Hastanesi bitirilemedi; İnşaat 7 aydır devam etmiyor

Trabzon'un Akyazı mevkiinde 2020 yılında deniz dolgusu üzerinde inşaatına başlanan Ak Parti'nin ‘mega proje' diyerek tanıttığı şehir hastanesi inşaatı adeta çürümeye terk edildi.

900 yatak kapasiteli Trabzon Şehir Hastanesi'nin ihalesi 22 Eylül 2020'de 1 milyar 99 milyon TL'ye özel olarak davet edilen Kalyon İnşaat'a verildi. Sözleşmeye göre hastanenin 28 Ocak 2023'te tamamlanması gerekiyordu. 7 ay önce artan maliyetler sebep gösterilerek feshedilen ihale sonrasında inşaatı duran Şehir Hastanesi, yeniden ihale edilmeyi bekliyor.


“AYRI AYRI TARİH VERDİLER, HİÇBİRİ TUTMADI”

Şehir Hastanesi ihalesinin maliyetler hesaplanarak yeniden yapılacağını ifade eden Ak Parti iktidarı temsilcilerinin verdiği tarihler tutmadı. Ak Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, 15 Eylül'de ihalenin yeniden yapılacağını söyledi. Ak Parti  İl Başkanı Sezgin Mumcu, “Ekim ayının sonuna kadar ihale gerçekleşmiş olacak” dedi.

Ak Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora ise yeni ihalenin Ekim ayı sonu ya da Kasım ayının başında yapılacağı sözünü verdi. Yeni ihale ile ilgili henüz bir gelişme yaşanmazken CHP Ortahisar Belediye Meclis üyesi Cüneyt Zorlu, şehir hastanesi ihalesinin 2023 tarihine kaldığı şeklinde duyum aldığını kamuoyu ile paylaştı. İhalenin 2023'e kalması halinde birim fiyatlarına yüzde 80 zam geleceğini ifade eden Zorlu, “Yeni birim fiyatları üzerinden ihaleyi şekillendirmek için böyle yapacaklarını düşünüyorum” dedi.


“CİDDİYETSİZ SİYASET, CİDDİYETSİZ HİZMET”

İktidarın her bir temsilcisinin ayrı tarihler vermesine tepki gösteren CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, “Milleti bugüne kadar her konuda oyaladılar, yalan söylediler. İktidarın her bir temsilcisi ayrı bir tarih veriyor. Bu kadar ciddiyetsiz siyaset yapılmaz, bu kadar ciddiyetsiz hizmet yapılmaz. Önce bir araya gelsinler, kendi aralarında tarihi, takvimi planlasınlar kamuoyuna düzgün bilgi versinler. Her kafadan bir ses çıkıyor. Orada yarım kalan bir iş var, çalışmaya başlayıp işinden olan insanlar var.

Trabzon'a verilen bir söz var. Türkiye'yi yönetemediklerinin nasıl savrulduklarının bir göstergesidir bu. Türkiye'nin geldiği durum ortada, paraları bitirdiler, çarçur ettiler, şimdi o tür yatırımlara ayrılacak kaynak kalmadı. Terminal binası ihalesinde olduğunu gibi yeniden bir ihale olacak, fiyatlar artacak. Milletin aç susuz durarak, sıkıntı içinde ödediği o vergiler maalesef böyle akılsızca harcanıyor, heba ediliyor” diye konuştu.


“DENİZ DOLGUSU ÜZERİNDE YAPILMASI RİSKLİ”

Deniz dolgusu üzerine yapılan şehir hastanesi, inşa edileceği bölge bakımında tartışma konusu olmuş, Şehir Plancılar Odası Trabzon Şube Başkanlığı tarafından yürütmenin durdurulması için dava açılmıştı. 3 Kasım 2021 tarihinde “Geocarto International” adlı dünya çapındaki en üst düzey bilimsel dergide yayımlanan bir makalede, deniz dolgusunda çökmelerin meydana geldiği, hem 40 bin kişilik stadyumun bulunduğu Şenol Güneş Spor Kompleksi'nin, hem de bu dev hastanenin ciddi risk altında olduğunu bilimsel olarak ortaya koymuştu.

Avrupa Uzay Ajansı’na ait uydudan alınan verilerden stadyumun bulunduğu bölgede yoğun çökme ve yükselme olduğu, bazı alanların yılda 9,7 milimetre çöktüğü; bazı alanların ise yılda 3,9 milimetreye kadar yükseldiği tespit edilmişti. (Sözcü)