Türkiye ile Irak arasında stratejik bir köprü kurarak Basra Körfezi’ni Avrupa’ya bağlayacak olan Kalkınma Yolu Projesi’nde hazırlıklar tamamlandı. Bölgesel ticareti ve lojistik haritasını kökten değiştirecek dev yatırımda, bu yıl içinde sahaya inilmesi ve ilk kazmanın vurulması planlanıyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bağdat’a gerçekleştirdiği kritik ziyaretin ardından projedeki son duruma ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Irak Başbakanı Ali ez-Zeydi ve ilgili bakanlarla yürütülen temaslarda bağlantı noktalarından finansman modellerine kadar birçok ana başlıkta mutabakata varıldığı bildirildi.

Ovaköy’de Yeni Sınır Kapısı Geliyor
Projenin fizibilite ve tasarım süreçlerinin geride kaldığını belirten Bakan Uraloğlu, hattın Türkiye’ye geçiş noktasında haritanın netleştiğini ifade etti. Irak tarafındaki Fişhabur ile Türkiye tarafındaki Şırnak Ovaköy hattında yeni bir sınır kapısının açılması yönünde görüş birliğine varıldı.
Güzergâhın netleşmesiyle birlikte köprü ve altyapı çalışmalarına hız verileceğini aktaran Uraloğlu, Kapıkule’ye kadar uzanacak hattın yalnızca bir ulaşım rotası değil, gümrük işlemlerinin kolaylaştırıldığı bütüncül bir ticaret koridoru olarak hizmet vereceğini vurguladı.

Finansmanda Petrol Formülü Masada
Bölgedeki jeopolitik gerilimler nedeniyle geçmişte uluslararası kredi temininde yaşanan duraksamalar, yeni ve pratik bir finansman modeliyle aşılıyor. Irak’ın zengin yer altı kaynaklarının devreye sokulacağı projede, petrol karşılığı inşaat modeli öne çıkıyor.
Türkiye’nin sunduğu taslak metin üzerinden yürütülen görüşmelerde Irak tarafının bu yaklaşıma oldukça sıcak baktığı ifade edildi. Sürecin, Cumhurbaşkanı düzeyinde gerçekleşmesi beklenen resmi ziyarette nihai imzalarla resmiyet kazanması hedefleniyor.

4-5 Yılda Tamamlanması Hedefleniyor
Irak Hükümeti'nin projeye sonuç odaklı ve kararlı bir yaklaşım sergilediğini belirten Bakan Uraloğlu, yapım sürecinin oldukça hızlı ilerleyeceğinin altını çizdi. İzin ve finansman süreçlerinin tamamlanmasının ardından Türk müteahhitlik sektörünün tecrübesi ve yerel aktörlerin iş birliğiyle projenin 4 ila 5 yıl içinde işletmeye alınması öngörülüyor.
Sadece Ulaşım Değil, Dev Bir Enerji Koridoru
Kalkınma Yolu Projesi yalnızca karayolu ve demiryolu hatlarından ibaret kalmayacak. Güzergâh boyunca doğalgaz ve petrol boru hatlarının yanı sıra fiber optik iletişim ağları ve enerji nakil hatları da inşa edilecek.
Körfez ülkeleriyle de entegre edilmesi planlanan bu dev koridor, küresel enerji ve ticaret güvenliği açısından stratejik bir kilit rol üstlenecek. Proje tamamlandığında, deniz ticaretinde sıkça krizlerle gündeme gelen Hürmüz Boğazı’na kıyasla çok daha güvenli ve hızlı bir transit alternatif sunulmuş olacak.