İstanbul
Açık
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi İstanbul Haberleri 10 bin lira bile az gelir!

10 bin lira bile az gelir!

Esenyurt'ta çalışan metal işçileri, yazdıkları açık mektupla yaşadıkları sorunları dile getirdi. Asgari ücretin çok düşük olduğunu söyleyen işçiler, “Şimdi asgari ücrete zam gelecek diyorlar. 10 bin bile olsa az gelir. Çünkü sadece asgari ücret değil her şeye zam gelecek. Aldığımız maaş yine yetmeyecek” açıklamasını yaptı

Esenyurt'ta çalışan metal işçileri, yaşadıkları sorunları dile getirdi. Ekonomik anlamda zor günler geçirdiklerini anlatan işçiler, “Biz metal sektöründe çalışan kişileriz. Asgari ücret tartışmaları artık fabrikalarda başladı. Asgari ücret her gündeme geldiğinde biz işçiler de haliyle insan gibi yaşayabileceğimiz bir ücret istiyoruz. Bugün 10 bin lira da deseler asgari ücret için, biliyoruz ki bu ekmeğe gelecek olan zammı bile karşılamayacak. Kış ayları geldi, doğal gaz, elektrik faturaları gelmeye başladı. Faturalardan alınan vergiler de ayrı bir dert bizim için. Adil bir vergi sistemi istiyoruz artık. Vergi alınacak birileri varsa onlar da patronlardır. Biz işçilerin aldığı ücret ne ki, bir de o ücretlerden vergi kesintisi yapılıyor?” diye sordu.
 

Çocuklarımız beslenemiyor
Pahalılıktan yakınan işçiler, “Kiraların durumu vahim. İçinde yaşanmayacak evler 3 bin liradan başlıyor. E biz bu kiraları ödeyip bu faturaları ödeyip ne yiyip ne içeceğiz? Nasıl geçineceğiz? Tam da bu yüzden insanca bir ücret istiyoruz. Yaz boyunca doğru düzgün sebze meyve alamadık çoluğumuza çocuğumuza. Meyve sebzeye her geçen gün zam geliyor, doğru düzgün beslenemiyor bile çocuklar. Haliyle sağlık sorunları da artıyor. Geçen sene 2 bin 825 TL alırken az da olsa sebze meyve alabiliyor, kiramı ödeyebiliyordum. Zordu ama bu kadar değildi. Şu an 5 bin 500 TL alıyorum, bakıldığında daha fazla para. Ama ne istediğimizi yiyebiliyor ne giyebiliyoruz” dedi.
 

Zamları durdurun
Zamların durdurulması gerektiğinin de altını çizen işçiler, “Gözümüz sürekli fazla mesaide. Az da olsa fazla mesaiye kalalım ki biraz daha para geçsin elimize diyorum. Geçen yıl maaşlara zam yapıldıktan sonra her şeye zam geldi. Artık bu zamları durdurmaları lazım. Hem vergide adalet hem insanca yaşanacak bir ücret hem de zamların durdurulması için hep birlikte mücadele etmeliyiz. Bu memlekette yaşayan çalışan tüm işçilere sesleniyorum, birleşmediğimiz sürece ne bu zamlar duracak ne yoksulluk bitecek ne de insanca bir yaşam sürebileceğiz. Bu yüzden her yerde yan yana gelmeliyiz” şeklinde konuştu.