İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi İstanbul Haberleri Afişler asıldı inşaat başladı

Afişler asıldı inşaat başladı

Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı'nın “Hiçbir fayda sağlamayacak, uzun vadede olumsuz geri dönüşleri ağır bedeller ödetecek AVM Gar projesi için asla mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” dediği AVM Gar projesine resmen başlandı. Kadıköy Söğütlüçeşme'de yapılması planlanan proje kapsamında garın bulunduğu alana prefabrikler konuldu, bakanlığa ait afişler asıldı

Kadıköy Söğütlüçeşme'de Marmaray ve Metrobüs istasyonlarının bulunduğu alana AVM ve zemin altı otopark yapılması planlanan proje için Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş., KAP'a yolladığı açıklamada inşaatın bu ay içinde başlanacağını duyurmuştu. Açıklamada, “Söğütlüçeşme’yi bir kültür, sanat ve yiyecek-içecek merkezi haline getirmeyi planlayan Şirketimiz projeyle ilgili olarak, bulunduğu şehrin en iyilerini tek bir çatı altında bir araya getiren, yiyecek ve kültür pazarı konseptiyle Miami, New York, Boston, Chicago, Montreal, Lizbon ve Dubai olmak üzere dünyada yedi şehirde faaliyet gösteren TimeOut Market ile potansiyel bir işbirliği yapmak üzere gizlilik sözleşmesi imzalamış olup görüşmelere başlamıştır” ifadeleri yer almıştı.


Şirket harekete geçti

Bu ay içinde başlanacağı duyurulan proje için şirket harekete geçti, bölgeye prefabrikler yerleştirildi. Prefabriklerin yerleştirildiği alana ayrıca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na ait afişler asılırken şirket görevlileri de istasyon yanındaki bölgede çalışmaya başladı. Akfen Gayrimenkul, projeyi üstlenen Fıratcan İnşaat'ın yüzde 51 hissesini 59 milyon liraya 2021'de satın almış, “Fıratcan İnşaat'ın TCDD’ye Söğütlüçeşme Yüksek Hızlı Tren Garı Projesi'ni taahhüt etmiş olup proje kapsamında tren garı, ticaret alanı ve otopark inşa edilecektir” açıklaması yapılmıştı.



Planlar iptal edilmişti

Proje için TMMOB ve Kadıköy Belediyesi başta olmak üzere birçok çevre örgütünün itirazı ise sürüyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bu alan için 2019'da bir imar planı hazırlamış, bölge Söğütlüçeşme Toplu Taşıma Gar Sahası Proje Alanı olarak düzenlenmişti. TMMOB plana itiraz etti. İtirazı değerlendiren İstanbul 13. İdare Mahkemesi, planların şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına uygun olmadığı gerekçesiyle planları temmuz ayında iptal etmişti. Planlar revize edilerek bakanlık tarafından yeniden askıya çıkartılmıştı. İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu da her türlü inşaat faaliyeti öncesi kuruldan görüş alınmasını kararlaştırmıştı.