İstanbul
Açık
1°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi İstanbul Haberleri Ataşehir Belediyesi'nde engelli ve kadın çalışanlara yeni haklar

Ataşehir Belediyesi'nde engelli ve kadın çalışanlara yeni haklar

Ataşehir Belediyesi, yeni toplu iş sözleşmesiyle kadın ve engelli işçilere önemli haklar verdi. Daha adil bir yaşam için kadın ve engelli çalışanların haklarını iyileştiren Ataşehir Belediyesi, aile içi şiddet konusunda da örnek kararlar aldı.

Yeni sözleşme kapsamında; yüzde 65 oranında engelli çocuğu olan işçilere, engelli her çocuğu için ayda brüt 650,00 TL yardım sağlanacak. Engelli işçinin kendisi, engelli eşi ve çocuklarına SGK tarafından tespit edilip yapılmayan her türlü protez, koltuk değneği, akülü tekerlekli sandalye, işitme - görme cihazları ve benzeri araçlar, tam teşekküllü devlet hastanesinden alınacak heyet raporu doğrultusunda Ataşehir Belediyesi tarafından karşılanacak. Engelli işçilerin çalışma koşulları durumlarına uygun hale getirilecek. Olumsuz hava şartları sebebiyle işe geliş ve gidişlerde zorluk yaşaması muhtemel engelli personele de gerekli kolaylık sağlanacak.

Doğum yapan kadın işçilere, yasal mevzuata göre verilen süreye ilaveten 4 hafta daha ücretli izin verilecek. Ayrıca hamilelikleri süresince kadın işçiler, doktor kontrolüne gidecekleri gün için ücretli izinli sayılacak. Eşi hamile olan erkek işçilere de, eşlerinin doktor kontrolüne gitmesi gereken günlerde yarım gün ücretli izin verilecek. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında tüm kadın çalışanlara bir gün izin verilecek. Kadın işçilerin çocukları için emzirme ve bakım izinleri ile aylık regl izinleri de olacak.

Ülke gündeminden inmeyen aile içi şiddet konusuna da dikkat çeken Ataşehir Belediyesi önemli kararlar aldı. Bu kapsamda eşine veya çocuklarına şiddet uyguladığı tespit edilen işçilere idari ve mali yaptırımlar uygulanacak. Aile içi şiddet uygulayan işçinin ücret ve sosyal haklarının yüzde 50’si bir yıl süre ile mağdur olan eşine ve çocuğuna ödenecek. Aile içi şiddete maruz kalan kadın çalışanların korunması ve barınması için de destek sağlanacak.