İstanbul
Açık
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi İstanbul Haberleri Belediye iki mahallenin çözümü için olağanüstü gündemle toplandı

Belediye iki mahallenin çözümü için olağanüstü gündemle toplandı

Ataşehir Belediye Meclisi, Mustafa Kemal ve Aşık Veysel mahallelerinin Nazım İmar ve Uygulama İmar Planları ile ilgili sürece ilişkin olağanüstü gündemle toplandı.

MUHABİR: Fadime Dilek Kantoğlu Keklikçi

Toplantıda, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planları İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde hazırlanan iki mahallenin 1/1000 ölçekli planlarının düzenlenmesi için de İBB’ye yetki verilmesi görüşüldü ve bu teklif oy birliğiyle kabul edildi. Toplantıyı iki mahallede yaşayan vatandaşlar da yoğun ilgiyle takip ettiler.

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, İlçe Belediye Meclisi’nde yaptığı konuşmada 1/5000 ölçekli nazım imar planı yapma yetkisinin büyükşehirde, 1/1000 ölçekli uygulama imar planı yapma yetkisinin ise ilçe belediyesinde olduğunu, 1/5000 ölçekli plan olmadan 1/1000’lik planların yapılmayacağını söyledi. 1/5000 ölçekli nazım imar planı yapıldıktan sonra 1/1000’lik planın ilçe belediyesinde yapılıp tekrar İBB’ye gönderilmesi sürecinin aylarca zaman alacağından dolayı, her iki planın da İBB tarafından yapılıp onaylanması için İBB’ye yetki verilmesi için bu teklifte bulunduklarını aktardı.

Başkan İlgezdi konuşmasına şöyle devam etti: “2009’dan bu yana İBB tarafından bu iki mahallede, defalarca plan çalışması yapılmış ve 1/5000 ölçekli planlar 2020 yılında onaylanmıştır. Ancak bu plan mahallenin sorunlarını çözecek nitelikte olmadığından emsal artırımı ve transferler konusunun açıklığa kavuşması için itiraz edilmiştir. Bu mahallelerdeki “yerleşime uygun olmayan alan” olarak belirlenmiş bölgelerde belediyemiz tarafından yeniden jeolojik inceleme yaptırılarak, Bakanlığa onaylatılıp İBB’ye iletilmiştir. Bu alanlar önlem alınarak inşaat yapılabilecek alan haline dönüştürülmüştür.”

1980’li yıllardan beri bu mahallelerin imar beklediğini belirten Başkan İlgezdi, İBB’de İmar Komisyonu’nda 5 AK Partili, 3 CHP’li üye olduğunu ve herkesin iyi niyetli olduğuna inandığını dile getirdi. Bu mahallelerde yapılan eski planlara göre; emsallerin artırılması, transferleri sağlayacak notların konulması, 2.5 emsal değerinin 3 bin 500 metrekare gibi alanlarda da uygulanmasının onaylanması için birlikte hareket edilmesi gerektiğini belirtti. İki mahallede yaşayan vatandaşların sorunlarının biran önce çözülmesi ve planların yeni yıl öncesine yetişmesi için bu teklifte bulunduklarını aktaran Başkan İlgezdi, bu nedenle 1/1000 ölçekli plan düzenlemesinin İBB’de yapılması için yetki devri vermek istediklerini söyledi.