Yeni Birlik Gazetesi
İstanbul
Açık
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Yeni Birlik Gazetesi İstanbul Haberleri Büyükçekmece sağlam olacak

Büyükçekmece sağlam olacak

Büyükçekmece’de 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 24’üncü yılında 70 konut yıkıldı.

İstanbul Haberleri

Büyükçekmece’de 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 24’üncü yılında 70 konut yıkıldı. Konuya ilişkin konuşan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, “ Büyükçekmece’yi depreme dayanıklı kent haline getireceğiz, sağlam bir kent haline dönüştüreceğiz” dedi.

Beklenen İstanbul depremi öncesinde kentsel dönüşüm projesi kapsamında Atatürk Mahallesi'nde 70 hasarlı konutun yıkımı belediye ekiplerinin gözetiminde gerçekleştirildi. 1999 Marmara depreminin ardından depreme hazırlık konusunda seferberlik başlatan Büyükçekmece Belediyesi, belediye ve vatandaş işbirliğiyle bugüne kadar 40 binin üzerinde konutu yıkarak yerlerine depreme dayanıklı modern yapıların inşa edilmesine öncülük etti.

Çok sayıda can kaybı olabilir

Teknik ekibi ile birlikte kentsel dönüşüm yıkımına katılan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün Büyükçekmece’yi depreme dayanıklı kent haline getirmekte kararlı olduğunu vurgulayarak, “Bugün 17 Ağustos 2023. 1999 17 Ağustos’unda ben yine belediye başkanıydım ve korkunç depremi ayakta geçirdik. Hepimiz bunu yaşadık. Ondan sonraki süreç içerisinde 1999 depreminden aldığımız dersle hemen 2000 yılından itibaren Büyükçekmece’de yeni olacak depreme karşı hazırlığa başladık. 1999 yılındaki depremden hemen sonra bütün dünyadaki ve bilim insanları 2030’lu yılların başından itibaren İstanbul’da 7.5 ve üzerinde bir deprem olacağını ifade etmişlerdir. Sonuç olarak büyük İstanbul depreminin olabileceği döneme giriyoruz. 2030 yılına kadar 7 yıllık süreç içerisinde İstanbul’da çok hızlı koşarak İstanbul’da mutlak yıkılacağını bildiğimiz binaları eğer yenileyemezsek İstanbul’da çok büyük can kayıpları olacak” dedi.

Büyük kayıplar olacak

Depremin öncelikli sorun olduğunu kaydeden Akgün, “İstanbul’da çok büyük kayıplar olacak maddi ve manevi. Bizim için can kaybı esastır. Bunları engellemek için 39 ilçe durmadan yorulmadan Sayın Bakanımız Mehmet Özhaseki eski bir belediye başkanı. Bu işi bilen kişi. Onu arkamıza, yanımıza alarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nu yanımıza alarak devletin diğer unsurlarıyla birleşip İstanbul’u depreme hazırlayamadığımız taktirde çok ama çok geç kalınmıştır. İstanbul’da yüzbinlerce ölü ve çok büyük ekonomik çöküntü olacaktır. Allah inşallah bu günleri bize göstermez. Yıkıma devam ediyoruz. Yaklaşık burada 60,70 daireyi yıkıyoruz. Çünkü deprem olacak. İnsanlar bu binalarda ölecek. Bunu biliyoruz. Bildiğimiz için de bugüne kadar 1999 depreminden aldığımız dersle yıkılacak binaları yıkmaya ve yenilemeye devam ediyoruz” diye konuştu.

Büyükçekmece için çalışıyoruz

Büyükçekmece halkı için çalıştıklarını anlatan Akgün, “Büyükçekmece’de 1999 depreminden önce ve 1999 depreminden sonra da yönetmelik 2004’ten itibaren değişmeye başladı. 2004’ten geriye doğru Büyükçekmece’de eski binaların sayısı 20 bin 100’dür. Yaklaşık 68 bin de daire vardır. O eski binalarda. 1999 depreminde yaşananlardan sonra özellikle 2004’ten sonra geriye dönük ne kadar bina varsa tespitini yaptık ve bunlardan 67 bin bağımsız bölümün, konut ve iş yerinin 40 binini yeniledik. Büyükçekmece hiçbir şekilde başka bir yerden yardım almadan sadece Büyükşehir Meclisi’nden 3 katları 4 kat yaptık. 2 katları 3 kat yaptık. 4 katlar 5 kat oldu. Vatandaşımıza 1 kat ilave yaparak Büyükçekmece’de kentsel dönüşümün belini kırdık. Büyük bir depremde Büyükçekmece’de vatandaşımızın burnu kanamasın diye gece gündüz çalışıyoruz ve 4 yıl içerisinde 2027’nin sonuna kadar Büyükçekmece’de deprem vuku bulduğunda vatandaşımızın burnu kanamayacaktır” dedi.

Başka derse ihtiyaç yok

Depremdeki acı kayıpları anımsatan Akgün, “2023’ten itibaren 4, 5 yıl zaman dilimi içinde biz Büyükçekmece’yi depreme dayanıklı kent haline getireceğiz. Kararlıyız. Gece gündüz bu konuda çalışıyoruz ve vatandaşımızın desteğiyle müteahhit, vatandaş, belediye üçgeninde bu işi bugüne kadar çözmenin becerisini gösterdik. İstanbul’u ayakta tutabilmek için kentsel dönüşüm yapıp vatandaşın önce canını sonra malını kurtarmak ve ondan sonra Türk ekonomisinin çöküşünü engellemek bakımından İstanbul’u ayakta tutmamız gerekiyor. 60 deprem oldu 1999 depremi dahil. 129 bin 330 can kaybı oldu. Bundan başka derse ihtiyaç yok, en büyük ders budur” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *