Kadıköy Fikirtepe’de kentsel dönüşüm mağduru 60 bin vatandaş yıllardır siyasiler ve bürokratlar tarafından kandırıldıklarını ileri sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 20 gün önce yaptığı anahtar teslim töreninin temsili olduğunu savunan Fikirtepe Platformu Başkanı Yasin Bektaş, anahtar alan kişilerin partiye yakın kişiler olduğunu savundu. Bektaş, “Fikirtepe’de kentsel dönüşüm mağdurlarına daha bir daire teslim edilmedi. Verilen anahtarlar temsiliydi. Yine seçim malzemesi yapıldık” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Nisan’da Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi 1. Etap Anahtar Teslimi ile 2. ve 3. Etaplarda Kentsel Dönüşüm Başlangıç Törenine katıldı. Erdoğan'a Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici eşlik etti. Fikirtepe Platformu Başkanı Yasin Bektaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın törende teslim ettiği anahtarların çoğunluğunun temsili olarak verildiğini, Fikirtepe’de şu ana kadar mağdur olan 60 bin vatandaşa teslim edilmiş bir tane bile anahtar olmadığını ileri sürüldü.
60 bin mağdur var
Damga'ya konuşan Fikirtepe Platformu Başkanı Yasin Bektaş, 20 gün önce düzenlenen törende kendilerine bir takım sözler verildiğini ancak bunların hiçbirinin yerine getirilmediğini söyledi. Bektaş, “Törende anahtar alanların çoğunluğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Fikirtepe’de yaptığı projelerden daire satın alan kişilerdi. Yani yıllardır mağdur olan kişilere şu ana kadar verilmiş bir tane bile anahtar yok. O gün anahtar alan arkadaşlarımız da bizim gibi nereden ev verileceğini, evinin hangi büyüklükte olacağını merak ediyor. Partiye yakın olan ve bizim içerimizde olan bazı kişilere temsili olarak anahtarlar verildi. Bırakın anahtar verilmesini bize bir belge dahi verilmiyor. Şu anda 60 bin mağdur var. Bu vatandaşların tamamı alacağın dairenin metrekaresini veya hangi projeden olacağını dahi bilmiyor. Muhatap alınmıyoruz. Seçimden önce sözler veriliyor. Seçim yaklaşınca vaatler de artıyor. Seçim sonrası ise unutuluyoruz” dedi.
Pinpon topuna döndük
Fikirtepe Platformu Başkanı Bektaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kentsel dönüşüm kiralarının 5 bin 250 lira liraya çıkarıldığını ancak Fikirtepe’de verilen en yüksek kiranın 3 bin 500 lira olduğunu söyledi. Bektaş, “Fikirtepe Patagonya’da mı? Burası Türkiye değil mi? 5 bin 250 liraya çıkartılan kira yardımı bize neden 3 bin 500 lira olarak veriliyor? Gerçekten yıllardır bürokrasi arasında pinpon topuna döndük. Belediye yıllardır bizi oyaladı. Şimdi ise bakanlık. Seçimden sonra yeniden başa döneceğiz. Bizimle ilgili herhangi bir karar alınmadığı gibi bir tane bile elimize belge verilmiyor. Sözlere güvenmiyoruz. Resmi belge veya evrak istiyoruz” diye konuştu.
FİKİRTEPELİLER NE İSTİYOR?
Fikirtepe Platformu Başkanı Yasin Bektaş, yetkililerden ne istediğini beş maddeyle açıkladı: “İstanbul için Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı 5.250 TL Kira Uygulamasının derhal uygulamaya konulmasını istiyoruz. Fikirtepeli hala 1 metrekare arsasının karşılığı ne kadar daire alacağını ve borçlandırılıp borçlandırılmayacağını bilmek istiyor. Bugüne kadar sözler verildi. Ancak, güvence olarak herhangi bir resmi evrak ortaya konulmadı. Fikirtepe'yi üçe böldüler. Birinci parçayı yapmaya, başladılar. İkinci ve üçüncü parçanın akıbeti hep muallakta bırakıldı. Fikirtepe'nin yapılmayan bölümleri derhal boşaltılmalı. Taşınma parası ve kira yardımları vatandaşın hesabına yatırılmalı. Fikirtepe'de "Garantörü Biziz" denilerek 1. Etapta müteahitlerin eline bırakılan yerler var. Bu projelerde vatandaşları tekrar tekrar mağdur eden "Tüm İnşaat Firmalarına" derhal el çektirilmelidir.”