İstanbul
Parçalı bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi İstanbul Haberleri Fildamı Sarnıcı halka açılsın!

Fildamı Sarnıcı halka açılsın!

Bizans'ın altın çağına ait eserlerden olan Fildamı Sarnıcı Mihrişah Valide Sultan Vakfı tarafından restorasyon karşılığı işletilmek üzere ihaleye çıkarıldı.

İhaleye katılan bir grup Bakırköylü, Tarihi Fildamı için Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğüne dilekçe vererek, sarnıcın kamu tarafından restore edilerek, halkın kullanımına açılmasını talep etti.

Mihrişah Valide Sultan Vakfı tarafından Restorasyon karşılığı ihaleye çıkarılan Tarihi Fildamı’nın yeni sahibi Nişantaşı Eğitim Vakfı oldu. İki isteklinin girdiği ancak evrak eksikliğinden dolayı tek isteklinin katıldığı ihale, rekabet ortamı oluşmadığı gerekçesiyle eleştirilerin odağına oturdu. Vatandaşlar, bu nedenle ihalenin iptal edilmesi gerektiğini vurguladı.

İhaleye alınmadık

Geçtiğimiz günlerde Tarihi Fildamı Sarnıcı önünde basın açıklaması yapan Bakırköy Kent Savunması, Bakırköy Belediyesi’nin sahip çıkmadığı tarihi sarnıca, İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü’nün el attığını belirterek, “Bu kadar önemli bir kültür varlığını cahilce ve belki de bilerek domuz damı diye tanımlayanlara sesleniyoruz: Değerlerimizden elinizi çekin” tepkisini göstermişti. Dün yapılan ihaleye katılmak isteyen bir grup Bakırköylü vatandaş ise İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü tarafından ihaleye alınmadıklarını belirterek, tarihi sarnıcın kamu eliyle restore edilerek kamuya açık bir alan şeklinde işletilmesi için dilekçe verdi. Verilen dilekçede, söz konusu tarihi eserin ticari amaçlarla kullanılmasının bu çok önemli esere zarar vereceğini belirten vatandaşlar, yaklaşık bin beş yüz yıllık Fildamı Sarnıcı’nın, resmi kayıtlara domuz damı olarak işlenmesine de tepki gösterdi. Dilekçede, tarihinde hiçbir zaman domuz damı olmayan bu eserin ihalesinin iptal edilmesi, İstanbul'a ait önemli bir kültür mirası olarak tanıtılmasını ve bu şekilde faaliyete açılması talep edildi.

Belediye sahip çıkmadı

İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü’ne verdikleri dilekçenin bir örneğini de Bakırköy Belediyesi’ne ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne göndereceklerini söyleyen Fettah Erdoğan isimli vatandaş, 1996 yılından itibaren içerisinde konser ve etkinlikler düzenlenen bir alan olan Fildamı’nın bir gösteri merkezi olarak o günlerde halka yönelik güzel etkinliklere ev sahipliği yaptığını belirterek, bu günki hale gelmesindeki en önemli nedeninin Bakırköy Belediyesi’nin sahip çıkmaması olduğunu söyledi.