İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi İstanbul Haberleri Gençler "Küresel İklim Grevi" için İstanbul'da buluştu

Gençler "Küresel İklim Grevi" için İstanbul'da buluştu

Genç iklim aktivistleri, STK'lar ve iklim hareketleri tarafından katılım sağlanan Küresel İklim Grevi, İstanbul’da gerçekleşti.

MUHABİR: Yakup Tezcan

Genç iklim aktivistleri, STK'lar ve iklim hareketleri tarafından katılım sağlanan Küresel İklim Grevi, İstanbul’da gerçekleşti. Gençler, “Türkiye Cumhuriyeti’ni başta fosil yakıtlar olmak üzere iklim krizini tetikleyen tüm etkenler ile ilgili gerekli adımları atmaya ve tüm canlıların ve doğanın hakkını koruyarak iklim krizine dur demeye çağırıyoruz” diyerek yetkililere seslendi.

İklim İçin Gençlik ekibinin çağrısıyla bir araya gelen gençler, Maçka Demokrasi parkında bir araya gelerek karar vericilere seslendi. Pankartları ve sloganlarıyla taleplerini dile getiren, yetkililere seslerini duyurmak isteyen genç iklim aktivistleri basın bildirisi okudu. İklim İçin Gençlik ekibinin imza kampanyası platformu Change.org’da “Türkiye, karbonsuz bir gelecek için 2030'a kadar kömürden çıksın” talebiyle başlattığı kampanyayı ise bugüne dek 17 binin üzerinde kişi imzaladı ve taleplerini destekledi.

SONUÇ ELDE EDEMEDİK

İklim İçin Gençlik ekibinden Güney Deniz Teke, basın açıklamasında, iklim krizi ile mücadele için ülke ve şirketlerin iklim zirvelerinde bir araya geldiğini fakat 29 senede istenilen sonucu hala erişilemediğini, sözlerin tutulmadığını vurguladı. İklim afetlerinin tehlikelerine değinen Teke, “Tam 29 senedir bu gidişata bir dur deme amacıyla ülkeler ve şirketler COP aracılığıyla bir araya geliyorlar fakat bu 29 yılda hiçbir sonuç elde edebilmiş değiliz. Dünyaya zarar verme hızımız onu kurtarmak için yaptığımız planlardan hâlâ onlarca kat daha fazla! İşin daha da kötüsü bu milyonlarca dolar harcanarak düzenlenen toplantılarda sürekli daha uzun vadeli vaatler verilmesi ve bu sözlerin asla tutulmaması içler acısı bir durum. İklim krizi etkilerini arttırdıkça daha çok sel, kuraklık, sıcak hava dalgaları gibi afetler meydana geliyor; insanların evleri yıkılıyor, susuz kalıyorlar ve hayatlarını kaybediyorlar. Her yıl ülkelere milyonlarca dolarlık faturalar doğuyor. Eğer gerçekten ihtiyaç olan finansmanlar sağlanırsa kimse bu bedelleri ödemek zorunda kalmaz. Tüm bunları yaşamayabiliriz. Kaderimizi belirlemek kendi ellerimizde” ifadelerini kullandı.

TAM 186 GÖL KURUDU

Genç iklim aktivistleri, biyoçeşitlilik kaybının ve ormansızlaşmanın etkisiyle geri döndürülemeyecek zararların olduğunun altını çizdi. “Tutarlı enerji politikalarıyla karbon emisyonu azaltılabilir fakat bunun yanında insanlar olarak neslini tükettiğimiz hayvanları ve bitkileri, yanlış tarım politikalarıyla kuruttuğumuz gölleri ve yeraltı sularını asla geri getiremeyeceğiz” açıklamasında bulunan Teke, “Türkiye’de bulunan 240 gölün 186’sı tamamen kurudu ve geri kalanları da risk altında. Biz bu gölleri koruma altına almak yerine Amik Ovası’nda olduğu gibi üzerine havalimanı inşa ediyor, Marmara gölünde olduğu gibi kuruyan alanları tarıma açıyoruz” diyerek Türkiye’deki ekolojik yıkıma da dikkat çekti.

iklimgrevi2.webp

GERÇEKTEN ADIM ATIN!

Ve son olarak iklim kriziyle mücadele için kömür başta olmak üzere fosil yakıtlardan çıkılması gerektiğini vurgulayan ve kömürsüz bir gelecek için taleplerini yineleyen Güney Deniz Teke, “Israrla fosil yakıtlardan, kömürden vazgeçmiyoruz. Neden? Oysa biliyoruz ki, bugün dünyanın dört bir yanında gördüğümüz ölümcül iklim etkilerine yol açan karbondioksit emisyonlarının yüzde 90’ı fosil yakıtların kullanımından kaynaklanıyor. Kömürsüz bir gelecek talebiyle başlattığımız change.org/komurdencikis kampanyamıza destek veren on binlerce insan da bunu biliyor ve gelecekleri için yetkilileri gerçekten adım atmaya çağırıyor” dedi.