CHP'den Sinop milletvekilliği için aday adayı olan ancak listeye giremeyen Sinop Dernekleri Federasyonu (SİNDEF) Genel Başkanı Hasan Dalkıran, kendisi de Sinoplu olan CHP Grup Basşkanvekili Engin Altay'a ateş püskürdü. Altay'ın aday olmasının engellediğini savunan Dalkıran, “Sinopluların kontenjandan gelen genel merkez memuru var ya işte onun gazabına uğradık. Ama ok yaydan çıktı. Mızrak öyle de böyle de hedefe ulaşacak” dedi.
Sinop Dernekleri Federasyonu Meclis toplantısında konuşan Hasan Dalkıran, kendisine destek veren tüm Sinoplu hemşehrilerine teşekkür etti. Aday adaylık sürecini değerlendiren Dalkıran,
Sinop Dernekleri Federasyonu'nun düzenlediği iftar programına katılan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ın, “Dernekçiler dernekçiliğini yapsın, siyaseti siyasetçilere bıraksın” şeklinde talihsiz bir açıklama yaptığını söyledi. Dalkıran, “Dernekçilik gönül işidir, mücadele işidir, gayret işidir. Aynı zamanda tek yumruk olma işidir. Bu masalarda Sinopluların birliğini, beraberliğini sağlamak için bu saatlerde çoluğumuzdan çocuğunuzdan vakit ayırarak bir araya geliyoruz. Şu anda da bir siyasi arenanın içerisindeyiz. An itibari ile bir siyasi arenadayız ve siyasetçiler kapımızdan ayrılmıyor, çünkü oy burada” dedi.
Çok geç uyandılar
Siyasilerin özellikle son dönemlerde sivil toplum kuruluşlarına gelmelerinin sebebini de ‘Uyanma’ olarak değerlendiren Dalkıran, “Uyandılar ama geç kaldılar. Çünkü biliyorlar ki halk kendisine hizmet edecek, bölgede yetişen, derdiyle dertlenecek kişileri o meclis koltuklarında görmek istiyor. Bu anlamda yanımda dimdik duran tüm hemşehrilerime bir kez daha teşekkür ediyorum. Aday adaylığı çalışmalarımda ben de hemşehrilerime onlara göre iki talihsiz açıklamada bulundum; ‘9 Nisan’da adaylığım açıklandığı günden itibaren Sinop’ta hiçbir yetimin, yoksulun, tüyü bitmemiş öksüzün, gençlerimizin hakkını yedirmeyeceğim. Bugüne kadar haksızlık yapanları, Sinoplunun gücü ile milletvekili rozeti takanları, ancak sonrasında kendi şahsi menfaatleri için taşıyanları, ihanet edenleri de bu meydanlarda tek tek teşhir ederek anlatacağım.' Milletvekilliği şahıs için değil, tüm millete hizmet etmek için yapılır. İkinci açıklamam da dedim ki ‘Nasip olur da aday olursam, ilk günden son güne kadar milletvekili maaşımı almayacağım.’ Hemen bir hareketlilik başladı, neden mi çünkü milletvekilliğini bir geçim kaynağı olarak görüyorlar. Borcum var bir dönem daha aday olayım diyorlar. Milletvekilliği, belediye başkanlığı borç ödeme yerimi dir? Bu makamlar halka hizmet etme yeri değil midir? Sinoplunun şerefini, haysiyetini taşıdığı gibi aynı zamanda da millete de hizmet etmek için bayrağı taşımak gerekmez mi?” diye sordu.
Hedefe ulaşacağız
Salondan gelen tepkilerin devam etmesi üzerine, isim vermeden Engin Altay'ı eleştiren Dalkıran, “Evet arkadaşlar, sizin de söylediğiniz gibi, Sinopluların kontenjandan gelen genel merkez memuru var ya, işte onun gazabına uğradık” tepkisini gösterdi. “Ama şunu söyleyeyim arkadaşlar, ok yaydan çıktı. Bu mızrak hedefe öyle de ulaşacak böyle de” diyen Dalkıran, “Biz şahsımız için bu ünvanları istemedik. Aday adaylığı çalışmalarımda o kadar rahatsızlık oldu ki bana 20 günde nasıl bu kadar insanı topladığım bile soruldu. İyi de ben 20 gündür değil 20 yıldır bu sokakta geziyorum. Ben bu sokaklarda kazandım, bu sokaklarda geziyorum ve bu sokaklara hizmet ediyorum. Ama bunu soranlar ne yapıyor, seçimden seçime geliyor, halkın gazını alıyor, varsa bir iki derde derman olabiliyorsa oluyormuş gibi yapıyor, sonra da seçiliyor çekip gidiyor. Sinoplular işsiz mi, aç mı, hasta mı, derdi var mı sormuyor, gereğini de yapmıyor. Bunlar genel merkezin memur oldukları için o koltukların şahıslarının olduğunu düşünüyor. Bu koltukları Sinoplular verdiyse almasını da, hak eden insanlara da vermesini bilir” ifadelerini kullandı.
Onların son dönemi!
Sinoplular Dernek Federasyonu’nun 2022 kongresine katılan Engin Altay’a atıfta bulunan Dalkıran, “O zaman o genel merkez memuru şahsımı göstererek, 'Tarih 2002. Bu Hasan paçalı pantolonla geziyordu’ demişti. Evet o paçalı pantolonlu Hasan o zaman da vardı, bugün de bu millete hizmet etmek için var, yarın da olacak ama onların son dönemi” dedi. Salonda kopan alkışlara karşılık veren Dalkıran, “Evet bir gazaba uğradık. Sinop Dernekler Federasyonu’na başkanlık etmek için 2018’de sizlere hizmet etmek için karşınıza çıkmıştım. O günden itibaren hizmet yollarında elimden ne geliyorsa hepinizin derdiyle derman olmaya çalıştım. Elimden gelen tüm gayreti gösterip hizmet etmeye çalıştım. Bu günden sonra da sağlığımız ve ömrümüz olursa, aynı şekilde hizmet etmeye devam ettireceğiz” diyerek, federasyonları aracılığı ile Sinop Ayancık’a yaptırılan okulun ardından, yakın tarihte temelini atacakları öğrenci yurdu ve kültür merkezinin de iki yıl içinde hizmete başlayacağının müjdesini verdi.
OKULUMUZUN TEK KURUŞ BORCU YOK
23 Ekim 2022’de 53 otobüs dolusu Sinoplu ile Ayancık Babacan Köyü’nde yaptırılan 10 derslikli okulun açılışını yaptıklarını, 16 bin borcu olduğuna ilişkin dedikoduların da tamamen asılsız olduğunun altını çizen Hasan Dalkıran, “Okulumuzun tek kuruş borcu yok. Belediyemize tahsisini de gerçekleştirdik. 500 kişi kapasiteli Öğrenci Yurdu ve Kültür Merkezi’mizle ilgili arsa tahsislerimizi de hukuken tamamlamış bulunuyoruz. Yaklaşık 50 milyonluk projemizin temelini bu yıl içinde atacağız. İki yıl içinde de tamamlayarak artık Sinolu çocuklarımızın nerede kalacağız sorununu ortadan kaldırarak, hep birlikte geleceğe bir eser bırakacağız” ifadelerini kullandı.