İstanbul
Parçalı bulutlu
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce

İSKİ için iş vakti!

İBB Meclisi, İSKİ Genel Müdürlüğü’nün 7 milyar 959 milyon 457 bin TL olan 2021 yılı bütçesi ile yatırım ve performans programlarını onayladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) bağlı kuruluşlarından İSKİ Genel Müdürlüğü’nün 2021 yılı bütçesi ile yatırım ve performans programlarını içeren rapor, İBB Meclisi’nde görüşülerek onaylandı. Raporu meclise sunan İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, 6,5 milyon abonesi bulunan İSKİ’nin, İstanbul’a günlük ortalama 3 milyon metreküp kaliteli su verdiğini, mevcut günlük 4,5 milyon metreküp kapasiteli 21 içme suyu arıtma tesisi ve 5,8 milyon metreküp kapasiteli 88 atıksu arıtma tesisi ile hizmet verdiklerini söyledi.

Bütçe yatırımlara gitti

2021 yılında 7 milyar 959 milyon 457 bin liralık gider bütçesi, 7 milyar 354 milyon 500 bin liralık gelir bütçesi öngördüklerini belirten Mermutlu, bütçenin yüzde 49’unu yatırımlara, yüzde 32’sini mal ve hizmet alımına, yüzde 13’ünü personel giderlerine, yüzde 6’sını da cari ve diğer giderlere ayırdıklarını kaydetti. 2021-2025 Stratejik Plan ve 2021 Performans Programı’nda 7 stratejik amaç, 28 stratejik hedef, 97 adet performans göstergesi ile 128 yatırımın yer aldığına dikkat çeken Mermutlu, “Gelecek yıl suya zam yapmadan öngördüğümüz bütün yatırımları gerçekleştirdiğimiz taktirde 1 milyar 851 milyon liralık bütçe açığımız oluşuyor. 2021 yılına yüzde 25’lik zamla girersek açığımızı 604 milyon liraya düşüreceğiz. Yüzde 25 zam ve suda aylık enflasyon oranında artış gerçekleşirse bütün yatırımlarımızı yapıp 128 milyon lira da artıya geçmiş olacağız” dedi.

Kayıp kaçak su azalacak

Son 12 yılın en düşük yağış değerlerine rağmen İstanbul’un su sıkıntısının bulunmadığına dikkat çeken Mermutlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu anda barajlarımız yüzde 28 oranında doludur. Şehre verdiğimiz suyun sürekli artmasının yanı sıra çarpık kentleşme sonucu yağan yağmurların barajlara ulaşmaması da barajlarda tutulan su azlığının sebepleri arasındadır. Yüzde 22 olan kayıp kaçak oranlarımızı yüzde 15’e çekmek için şehrin iki yakasında basınç ayarlamasıyla ilgili iki müdürlük kurduk ve iyi bir netice alacağımıza inanıyorum.”

Önemli yatırımlar bitiyor

Raif Mermutlu; yapımına devam edilen Ataköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi 2. Kademe inşaatının tamamlandığını, Tuzla İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi 3. Kademe inşaatının yıl başında bitirileceğini, inşaatı yüzde 60 seviyesinde olan Baltalimanı Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’ni 2021 yılı sonunda, Tarihi Yarımada’daki su baskınların son verecek olan Ayvalıdere Yağmursuyu Tüneli’nin ise gelecek yılın mart ayında tamamlanacağını açıkladı.

Ambarlı ve Ataköy atıksu tünellerinin 2022 yılında hizmete alınacağını ifade eden Mermutlu, Üsküdar’daki su baskınlarını bitirecek Bülbüldere Yağmursuyu Tüneli, Çavuşdere Yağmursuyu Tüneli ve İstavroz Deresi Tüneli’nin ise Haziran 2021’de tamamlanacağını dile getirdi.
Silivri, Büyükçekmece, Beylikdüzü, Esenyurt, Avcılar, Bakırköy, Zeytinburnu, Fatih, Sarıyer, Şile, Beykoz, Tuzla, Pendik, Kartal, Ümraniye, Üsküdar ilçelerinde atıksu toplama hatları ile yağmursuyu kanalı inşa etme ve yenileme çalışmalarının da devam ettiğini kaydeden Mermutlu, bütün bu yatırımların 780 milyon liraya mal olacağını belirtti. İSKİ Genel Müdürü; Şile İçme Suyu Arıtma Tesisi, Ömerli (Emirli) İçmesuyu Arıtma Tesisi, Terkos - İkitelli İsale Hattı İnşaatı ile Terkos ve Taşoluk İçmesuyu Arıtma Tesislerinin 2021 yılında, Kağıthane – Bahçelievler İçmesuyu Tüneli’nin 2023 yılı başında hizmete açılacağını kaydetti. UFUK ÇOBAN