İstanbul
Parçalı bulutlu
-0°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi İstanbul Haberleri İstanbul bir yaşam vadisine daha kavuşacak

İstanbul bir yaşam vadisine daha kavuşacak

İBB, ‘Yeşil İstanbul’ hedefi için çalışmalarına devam ediyor. Ayamama Deresi üzerinde ıslah çalışmalarını sürdüren İBB, derenin etrafına yaşam vadisi kurarak, kente 1 milyon metrekare alan daha kazandıracak.

İstanbul’un en fazla tarım arazilerine sahip ilçelerinden olan Büyükçekmece’de İsrail tohumuna ambargo uygulanacak. Kastamonu’dan getirtilen ata tohumları ile üretilen siyez buğdayının ilk mahsulünden elde edilen siyez unu vatandaşlara ücretsiz dağıtıldı.

Ata tohumundan üretilen siyez buğdayı

Ata tohumlarına sahip çıkılması ve yerli tohumlarla tarım yapılmasına yönelik tarımsal faaliyetlere öncülük yapan Büyükçekmece Belediyesi, Büyükçekmece Tarım Üretim ve Pazarlama Kooperatifi (BÜTKOOP) ve Büyükçekmece Ziraat Odası işbirliğiyle geçtiğimiz yıl Celaliye’de ekilen siyez buğdayının ilk mahsulü alındı. Ata tohumunun kullanılması konusunda çiftçileri teşvik eden Büyükçekmece Belediyesi, ilçenin 800 hektarlık tarım arazilerinde bilimsel tarım tekniklerinin kullanılmasına yönelik üniversiteler ile de işbirliğini sürdürüyor. Kastamonu’dan getirilen siyez buğdayının ilk mahsulünden elde edilen unu vatandaşlara dağıtan Büyükçekmece Belediyesi ve Büyükçekmece Tarım Kooperatifi ata tohumun yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalarını da aralıksız sürdürüyor.

“Ölümden kurtaracak ilacı dahi olsa alınmaması ibadettir”

Ata tohumunun insan sağlığı açısından çok değerli olduğunu, sahip çıkılması gerektiğini ve bu konuda kapsamlı bir çalışma başlatıldığını belirten Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün şu açıklamayı yaptı; “Büyükçekmece’de 800 hektar alanda çiftçilerimizle beraber iyi tarım yapmanın yollarını arıyoruz. Burada en çok dikkat çekmemiz gereken husus şudur; bizim ilk Kıblemiz Mescidi Aksa’yı bombalayan, çoluk çocuk, kadın, ,ihtiyar demeden katleden katil İsrail’in hibrit tohumlarını yani GDO’u tohumlarını yani insan sağlığına zararlı tohumlarını almaya devam ediyoruz. Biz Büyükçekmece Belediyesi olarak bu 800 hektarlık alanda ata tohumlarımızı kullanarak tarım yapmaya başladık ve devam ediyoruz. Bütün Türkiye herkes İsrail’in her bir tohumunu onun bize satmış olduğu insanları zehirleyen, insanları kanser eden hibrit ve GDO’u tohumlarını asla almamalıyız. Hiçbir şeyini almamalıyız. Eğer bizi ölümden kurtaracak ilacı dahi olsa alınmaması ibadettir. Bu nedenle Dünya Çiftçiler Günü’nde tarımsal faaliyetlerimiz içerisinde İsrail’in tohumları çok önemli yer tuttuğu için Türkiye’de bunu vurgulamak istedik. Bundan sonra Büyükçekmece’ye İsrail tohumu giremez. İsrail’in ürettiği hiçbir malzeme giremez. İnşallah Türkiye’ye de giremeyecektir. Lanetliyoruz. Dünya Çiftçiler Günü’nü kutluyorum.”

“Ata tohumu organik yetişen tohumdur”

Konuya ilişkin olarak bir açıklama yapan Büyükçekmece Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Erçağ şunları söyledi: “Belediyemizin faaliyeti içinde bulunduğu bugünkü tanıtımda göstermiş olduğumuz siyez buğdayı bizim ata tohumu diye adlandırdığımız bir tohum çeşidimiz. Belediyemizin bu tohumu özendirmesi de ayrıca bir özellik katmaktadır yapılan işe. Çünkü endüstriyel tohum dediğimiz ürünlerde bir sürü genleriyle oynanmış şeyle olabiliyor. Ata tohumunda hiçbir katkı vs olmadan organik yetişen tohum çeşididir.

“İnsanlarımızı siyez unu ile buluşturmuş olacağız”

BÜTKOOP Başkanı Murat Erçağ, siyez ununun dağıtımına hız verileceğini belirterek şöyle konuştu; “Sayın Başkanımızın öngörüsüyle 2019 yılında dünyamız Covid-19 faktöründen etkilenmezken bir tarım yılı ilan etti. Bu tarım yılının tam manasıyla gerçekleştirilmesi adına bölgemizde bazı uygulamalar yapmamız gerekiyordu. Bugün 14 Mayıs Çiftçiler Günü olması vesilesiyle ilk meyvemiz olan siyez buğdayı unumuzu vatandaşlarımızla paylaştık, tanıtımını yaptık. Bu manada çok gururluyuz. 250 dönüme yakın yerel çiftçilerimizle de buluşarak bir siyez unu ekimi gerçekleştirmiştik. Bugün dağıtmış olduğumuz ürünün dağılımını sağlamış olacağız ve insanlarımızı siyez unu ile buluşturmuş olacağız.”