İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi İstanbul Haberleri Mahmutbey metrosu Esenyurt’a uzanıyor

Mahmutbey metrosu Esenyurt’a uzanıyor

İBB, geçmiş dönemde ihalesi yapılıp durdurulan son raylı sistem şantiyesini de harekete geçiriyor. Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosu’nun devamı niteliğindeki Mahmutbey-Esenyurt Metrosu’nda çalışmalar başladı. Şehrin batısındaki 3 milyondan fazla nüfusa hizmet verecek hattın 7 km’lik ilk etabının 2024 yılında hizmete alınması hedefleniyor

Toplam 10 metro şantiyesiyle bir dünya rekoruna imza atan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), raylı sistem yatırımlarını aralıksız sürdürüyor. 2017 yılında ihalesi yapılıp durdurulan hatlardan biri olan Mahmutbey-Esenyurt Metrosu’nda proje ve yer teslim sorunları çözülüyor. Mahmutbey-Esenyurt Metrosu’nun, 2019’da göreve geldiklerinde durmuş olarak devraldıkları hatlardan biri olduğunu belirten İBB Raylı Sistem Daire Başkanı Pelin Alpkökin, geçmiş dönemden kalan, son metro hattında çalışmayı başlattıklarını söyledi.

2 Ağustos’ta başlıyor

Mahmutbey-Esenyurt Metrosu’nun şehrin batı yakasına hitap eden bu çok önemli proje olduğunu belirten Alpkökin, “Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosu’nun devamı olan bu hat, metro Mecidiyeköy’den Kabataş’a kadar uzanacağı için Kabataş-Mahmutbey Metrosu’nun devamı niteliğinde olacak. Tüm bu projeleri bitirdiğimizde Kabataş’tan trene binen bir İstanbullu, Esenyurt’a kadar hızlı, konforlu ve güvenli bir yolculuk yapma imkanına sahip olacak” dedi.

Geçen yılın sonundaki Eurobond(tahvil) ihracı ile Mahmutbey-Esenyurt Metrosu’na 220 milyon eurobütçe ayırdıklarını, o tarihten itibaren de proje üzerinde yoğun bir şekilde çalışmaya başladıklarını aktaran Alpkökin, şöyle konuştu: “Maalesef, geçmiş dönemde ihalesi yapılan hattın uygulanabilir nitelikte ve detayda projeleri olmadığı için öncelikle projelerini yeniden tasarlamak ve optimize etmek üzerine çalıştık. Aynı zamanda bizim için çok önemli olan, kazılara başlayacağımız alanın müteahhide teslimi için problemler de vardı. Bunların hiçbirisi çözülmeden hattın ihalesi yapılmıştı. Şimdi bütün bu sorunları çözüyoruz. 2 Ağustos’ta Mahmutbey-Esenyurt Metrosu’nun imalatlarına başlayacağız.”

7 km’lik kısmı yapılacak

Pelin Alpkökin, geçmiş yönetimden hiç başlanmamış olarak devraldıkları hattın, ilk etapta Mahmutbey-Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi arasındaki 7 km’lik kısmını yapmaya başlayacaklarını belirterek, “Bu kısmı 2024 yılında tamamlamayı planlıyoruz. Daha sonra da metromuzuEsenyurt’a kadar devam ettireceğiz. Şehrin batısındaki metro erişimine sahip olmayan 3 milyondan fazla nüfus için çok önemli bir proje olduğunu düşünüyoruz. Aynı zamanda deva eden diğer metrolarımızla entegrasyonu yüksek bir raylı sistem olacak. Eminim ki açıldığı andan itibaren çok yoğun bir yolculuk talebi olacak” diye konuştu.