İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi İstanbul Haberleri Metro İstanbul'un en özel yolcusu

Metro İstanbul'un en özel yolcusu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Metro İstanbul, 1 Nisan Cuma günü 2 milyon 520 bin yolcu sayısına ulaştı. Tüm zamanların en yüksek yolcu sayısı rekorunu kıran Metro İstanbul’un Genel Müdürü Özgür Soy, 2 buçuk milyonuncu olan yolcu ile bir araya geldi

Türkiye’nin en büyük kent içi raylı sistem işletmecisi Metro İstanbul, 1 Nisan Cuma günü tarihindeki günlük en yüksek yolcu sayısına ulaştı. Şirket, 2 milyon 520 bin yolcuya ev sahipliği yaparak rekora imza attı. Metro İstanbul Genel Müdürü Özgür Soy, 2,5 milyonuncu olan yolcu Cüneyt Özdemir ile buluşarak yolcuya hem plaket verdi hem de hediye paketi takdim etti.


Yolcu sayıları artıyor

Toplu ulaşımda yolcu sayılarında artış yaşandığına dikkat çeken Genel Müdür Özgür Soy, “2019’da İstanbul’da tüm toplu ulaşım araçlarında toplam 7,5 milyon İstanbulkart kullanılan yolculuk vardı. Bu sayı pandemi döneminde bazen 9’da birine kadar düştü. Metro İstanbul pandemi öncesinde günde yaklaşık 1 milyon 900 bin yolcuya sahipti ve 2019’un sonlarına doğru günlük 2 milyon 400 bin yolcuya ulaştığı günler oldu. Ardından pandemi nedeniyle özellikle 2020’nin Nisan ayı itibarıyla yolcu sayılarımız çok düştü. 200 bin yolcu seviyelerine kadar indik; ancak kesintisiz hizmet vermeye devam ettik. Son aylarda yolcu sayılarımızda tekrar bir artış trendi görüyoruz. Metro ile seyahat ettiğinizde trafikten etkilenmiyor ve günün hangi saati olursa olsun gideceğiniz yere aynı sürede gidiyorsunuz. Bunun dışında metro en çevreci toplu ulaşım türü. Lastik tekerlekli taşıt yerine her metro kullanışınızda çevreye büyük bir katkı sağlıyorsunuz. Fosil yakıtlar ile değil elektrikle çalıştığı için sera gazı salınımı yok. Bu nedenle de ne kadar çok insan metro kullanırsa şehrimizin o kadar yararına oluyor” ifadelerini kullandı.


Hedef 3 milyon

Yolcu sayılarındaki artışın ardından rekor kırmayı beklediklerini belirten Genel Müdür Soy, “2 milyon 400 bin yolcuya ulaşınca 2,5 milyona ne zaman ulaşacağız diye heyecanla takip ediyorduk. 1 Nisan’da 2 milyon 520 bin yolcuya ulaştık. Bu sayıya ulaşılmasında Covid etkilerinin azalmasının yanı sıra yeni açtığımız 3 hattımızın da etkisi var. Yolcu akışının normalleşmeye başlamasıyla beraber bu rekoru bekliyorduk, bundan dolayı mutluyuz ve artışın devam edeceğini düşünüyoruz. Örneğin, M3 ve M5 gibi hatlarımızda daha fazla yolcu taşıyabilecek kapasiteye sahibiz. Diğer taraftan otobüs hatlarının metroyu destekleyecek şekilde revize edilmesi yönünde çalışmalar devam ediyor. Başkanımızın hedeflerinde de metronun ulaşımın omurgası konumunda yer alması bulunuyor. Bu yönde yapılan çalışmaların yavaş yavaş meyvesini vermeye başladığını görüyoruz. Şimdi Ramazan nedeniyle yolcu sayılarımızda yüzde 10’luk bir düşüş yaşanıyor. Ancak 1 Nisan’da 2,5 milyon yolcuyu aştık ve BELBİM’in verilerinden 2 milyon 500 bininci yolcumuzun kimlik bilgilerine ulaştık. Yaz döneminde İstanbul bir miktar boşalıyor o nedenle yolcu sayılarımızda düşüş bekliyoruz ancak Ekim ya da en geç Kasım ayında günlük 3 milyon yolcuya ulaşmayı hedefliyoruz. İnşallah başka yolcularımız ile yeni rekorları da kırarız” diye konuştu.