İstanbul
Parçalı bulutlu
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce

Olmaz denileni başardı

İstanbul'da yaşayan 18 yaşındaki otizmli Yunus Çalıkuşu, 8 yaşından bu yana hurdacıdan aldığı malzemelerle küçük ev aletleri yaparak engelleri aşmayı başardı

Maddi imkanları olmadığı için kendi topladığı malzemelerle birçok alet yapmayı başaran genç mucit, aynı zamanda tamircilerin yapamadığı elektronik aletleri, 10 dakika gibi kısa bir sürede tamir edebiliyor. Komşuları, elektronik ev aletleri arızalandığında, teknik servisi aramak yerine elinden her iş gelen Yunus'un kapısını çalıyor. Çamaşır makinesi, televizyon, süpürge, matkap ve ev aletleri gibi birçok aleti tamir ettiğini söyleyen Yunus Çalıkuşu, "İleride elektronik atölyesine gitmek için elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Kendime küçük araba yapmayı başardım. Daha sonra büyük araba yapmaya çalışacağım. Türkiye'de meşhur olmamak istiyorum ve elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Daha 8 yaşındayken bir şeyleri yapmayı ve tamir etmeyi kendi kendime öğrendim. Hurdacıdan aldığım ev aletlerindeki devreleri söküp evde başka şeyler ortaya çıkarıyorum. Komşumuz bir tane arızalı DVD verdi. Ben de tamir ettim ve komşuma geri verdim ve bana teşekkür etti. 'Mucit Yunus' olarak bir şeyleri yapınca iyi hissediyorum” dedi.


Elektrik bölümüne gitmek istiyor

Annesinin şarj aletlerini bile tamir edebildiğini anlatan Çalıkuşu, "Okulda kahve makinesi bozulmuştu, tamirci atılması gerektiğini söyledi, bana verdiler ve bende tamir ettim. Okulumdan mezun olduğumda elektrik bölümüne gitmek istiyorum" diye konuştu. Oğluna 4 yaşındayken otizm tanısı konulduğunu söyleyen anne Sabriye Çalıkuşu, "Tabii o zamanlar otizmin ne olduğunu bilmiyordum. Araştırdığımda bu durumun bir hastalık olamadığını öğrendim. Her şey çok ilgisi vardı. Zaman ilerledikçe mekanik şeylere ilgi duymaya başladı. Yerde bulduğu bir kabloyu eve getirirdi. Sonra da biriktirdiği malzemelerden bir şeyler oluşturmaya başladı. Ben başta bir anlam veremedim. Bu durum okula giderken problem de oldu. Bazen dışlanıyordu ama oğlum hep kendi dünyasında yaşıyordu. Resme de yönelmeye başladı. Aslında aynı anda birçok yeteneği var. Resim çizme, tiyatro, müzik gibi alanlara da hem ilgisi hem yeteneği var" ifadelerini kullandı.


Maddi imkanlarımız kısıtlı

Yunus’un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı görmeyi çok istediğini söyleyen anne Çalıkuşu, "Yaptığı şeyleri insanlara göstermek istiyor. Başardığı şeyleri insanlar bilsin istiyor. Bütün çalışmalarını özveri ve zevkle yapıyor. Maddi imkânlarımız kısıtlı olduğu için bir yere kadar yetebiliyorum. Bu duruma bir anne olarak çok üzülüyorum. Keşke oğlum için daha fazlasını yapabilsem. Yunus için zaman ve mekan önemli değil. Her yerde çalışmasını yapabiliyor. Yeri geliyor yemek yemiyor, uyumuyor ama kafasına koyduğunu yapıyor” şeklinde konuştu. Uzun yıllar kullandığı ütüsünün 3 yıl önce bozulduğunu ve çöpe atmayı düşündüğü sırada oğlunun tamir ettiğini ve hala kullandığını kaydeden Sabriye Çalıkuşu, "Komşuların birçok aletini tamir etti. Okulda da bir şeyler yaptı. Bunları yaptıkça özgüveni artıyor ve daha çok çalışarak farklı şeyler başarmak istiyor. Mesela bana bir ara drone yapacağını söyledi. Ona malzeme bulmamı istedi. İşte ben o malzemeleri temin edemiyorum. Öyle olunca de çok üzülüyorum” dedi.