Kadıköy Caddebostan’da bulunan, Küçük Dolmabahçe ve Saray Yavrusu isimleriyle de bilinen Ragıp Paşa Köşkü (Perili Köşk) çürümeye terk edildi. Bir dönem Vehbi Koç ve Abidin Dino’nun da yaşadığı köşk geçtiğimiz yıl 450 milyon liraya İş Bankası alsa da kaderi değişmedi. Caddebostan Mahalle Muhtarı Nihal Cengiz, “Köşkü İş Bankası alınca sevinmiştik. Ancak aradan geçen bunca zamana rağmen kimse uğramadı. Ne yapacaklar bilmiyoruz” diye konuştu.
Caddebostan sahilinde bulunan Ragıp Paşa Köşkü, Anadolu 25. İcra Hukuk Mahkemesince belirlenen 449 milyon 363 bin 491 lira 71 kuruştan satışa çıkmıştı. 2 Eylül 2022 tarihinde Anadolu Adliyesi 1 No'lu Mezat Salonu'nda açık artırma usulüyle gerçekleştirilen ihaleye sadece İş Bankası katıldı. Köşk için 449 milyon 363 bin 500 lira teklif veren İş Bankası, başka bir alıcı bulunmaması üzerine köşkün sahibi oldu. Aradan 9 ay gibi bir süre geçmesine rağmen İş Bankası’nın köşkteki restorasyonu ne zaman başlatacağına dair bir bilgi paylaşılmadı. Köşkün etrafında da herhangi bir önlem alınmaması üzerine Caddebostan Mahalle Muhtarı Nihal Cengiz harekete geçti.
Çürümeye terk edildi
Caddebostan Mahalle Muhtarı Nihal Cengiz, köşkün satışından sonra da kaderinin bir türlü değişmediğini söyledi. En azından dışarıdan birinin köşke herhangi bir zarar vermemesinin önüne geçmek için çalışmalar yürüttüklerini belirterek, “Ragıp Paşa Köşkü Kadıköy’ün simge yapılarından biridir. Yıllardır miras kavgalarından dolayı çürümeye terk edildi. Yandı yanacak diye hep korku içerisinde bekledik. Özellikle o bölgede 24 saat yaşam var. Bir sürü insan o bölgede sabahlıyor. Dolayısıyla köşk güven içerisinde değil. Her an yanma tehlikesi var. Uyuşturucu kullananlar da cabası” dedi.
Kaderi değişmedi
Köşkün İş Bankası'na satılmasına sevindiklerini dile getiren Cengiz, “Ancak aradan bu kadar zaman geçti ama köşkün kaderinde bir değişiklik olmadı. Ne yapacaklarına dair bir açıklama yapmadılar. Her geçen gün çürüyor. Dolayısıyla bizler de köşkün yanmaması için toplantılar yapıyoruz. Önceki gün Kadıköy Kaymakamlığı’nın ev sahipliğinde bir toplantı yaptık. Burada bir takım güvenlik önlemleri alınması konusunda bilgilendirme konuşması yaptım. Havaların ısınmasıyla birlikte Caddebostan Sahilinde adeta iğne atsanız yere düşmez. Umarım İş Bankası her an yanma tehlikesi olan bu tarihi köşkün restorasyonu için harekete geçer” diye konuştu.
Koç ve Dino da oturdu+
Söylentilere göre yalnızca ilkbahar ve sonbaharda kullanılan köşkün görkemli günleri, 1908'de Ragıp Sarıca Paşa'nın Meşrutiyet'in ardından Rodos'a sürülmesiyle yarıda kesildi. Ragıp Paşa'nın çocukları mirasına sahip çıkmadığı için köşk defalarca el değiştirdi. Paşanın ölümünden sonra konak önce avukat İbrahim Ali Bey'e, daha sonra Sait Çiftçi'ye satıldı. Bir süre yat kulübü, bir süre de askeri nekahathane olarak kullanılsa da Çiftçi Ailesi’nin mülkiyetinde tamamen bakımsız halde, insanların perili olduğunu düşündüğü bir yapı haline geldi. Bu nedenle Perili Köşk olarak anılmaya balandı. Bir dönem kat kat kiralanan köşkte Vehbi Koç ve Abidin Dino gibi isimler de ikamet etti. Bakımsız köşkte yıllardır kimse kimse yaşamıyor.