İstanbul
Açık
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi İstanbul Haberleri Seçim barajı için yüzde 7 teklifi

Seçim barajı için yüzde 7 teklifi

AK Parti Genel Başkanı Hayati Yazıcı, seçim barajını yüzde 7'ye indirme teklifinde bulunduklarını duyurdu.

AK Parti Genel Başkan Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, TBMM'de ortak basın toplantısı düzenledi. Yazıcı, 'Milletvekili Seçimi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni TBMM Başkanlığı'na sunduklarını belirterek, 15 maddelik teklifin ayrıntılarını açıkladı.

Yazıcı, teklifle; Milletvekili Seçimi Kanunu, Siyasi Partiler Kanunu, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile birlikte bazı kanunlarda değişiklik yapılacağını belirterek, "Seçim barajının yüzde 7'ye indirilmesini teklif ediyoruz. İkinci maddesi ile 2839 sayılı kanunun 34'üncü maddesinin birinci fıkrasında kelime düzeltmeleri yapıyoruz. Ve bu maddenin son fıkrasını yürürlükten kaldırıp, şu maddenin yer almasını öneriyoruz; 'İttifakın aldığı oy toplamı ülke barajını geçtiği takdirde, seçim çevrelerinde milletvekili hesabı ve dağılımı, ittifak içinde yer alan her bir partinin o seçim çevresinde almış olduğu oy sayısı dikkate alınarak bu maddenin üçünçü fıkrasına göre yapılır.' Yani D'Hondt sistemi uygulanır, bunu öneriyoruz. Teklifin üçüncü maddesi ile siyasi partilerin seçimlere katılmalarına ilişkin TBMM'de grubu olması koşulunu madde metninden çıkarıyoruz. Dördüncü maddesi ile benzer düzenleme yapıyoruz. Beşinci maddesiyle il seçim kuruluna ilişkin yeni bir düzenleme öneriyoruz. Altıncı maddesi ile, benzer düzenlemeyi ilçe seçim kurulları için öneriyoruz. Yedinci maddesi ile, 'Sandık kuruluna üye bildirme hakkı olan bir parti, bir başka parti üyesini sandık kurulu üyesi olarak gösteremez' fıkrasını ekliyoruz" dedi.

Yazıcı ayrıca herkesin oy hakkını kullanabilmesi için yeni bir düzenleme getirdiklerini belirterek, 'Adresi kapanmış olması sebebiyle sistemde gözükmeyenler son seçmen olduğu yerde devam eder' fıkrasını  eklediklerini söyledi.

'SİSTEME UYUM DÜZENLEMESİ YAPIYORUZ'

Yazıcı, teklifle; Cumhurbaşkanlığı  Hükümet Sistemi'ne uyum düzenlemesi de getirdiklerini de vurgulayarak, "Teklifin onbirinci maddesi ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine uyum düzenlemesi yapıyoruz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde yönetimde istikrar sorunu bulunmaz. Bu değişiklikle ülke seçim barajında indirim yapılarak daha fazla partinin ve görüşün Meclis'te bulunması ve temsilde adaletin güçlendirilmesi hedeflenmiştir. 12 Eylül askeri darbesinden sonra yasama yetkisini kullanan Danışma Meclisi ve Milli Birlik Komitesi'nin sistemimize dahil ettiği seçim barajı değiştirilmektedir" diye konuştu.

'ERKEN SEÇİM TARTIŞMALARINA SON VERİLMİŞTİR'

Feti Yıldız ise, "Milletvekili Seçimi Kanunu'nda yapılacak değişiklikle siyasi partiler seçim bölgesinde gerekli oy oranına ulaşmadan, içinde bulunduğu ittifakın oyundan faydalanarak milletvekili çıkaramayacaktır. Açık izahı budur. Türkiye genel barajını ittifak ile geçecek ancak milletvekili çıkarması kendi oyuna bağlı. Çünkü bu çok büyük haksızlıklara sebep olmuştur" ifadelerini kullandı.

Ardından basın mensuplarını sorularını yanıtlayan Yıldız, teklifin kapsamlı olmadığı ve bu yüzden de erken seçim olabileceği yönündeki değerlendirmeye ilişkin, "Bu kanun yürürlüğe girdiği andan itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimler uygulanmaz. Erken seçim tartışmalarına son verilmiştir" dedi.