İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi İstanbul Haberleri Vikingler Avcılar'dan geçti!

Vikingler Avcılar'dan geçti!

Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, Avcılar Firuzköy Mahallesi’nde bulunan Bathonea Antik Liman Yerleşimi kazılarını ziyaret etti. Vikinglerin de tarihte bu limanı kullandığını anımsatan Hançerli, “Buradaki kültürel mirasa sahip çıkacağız” dedi

Kazı başkanı Doç. Dr Şengül Aydıngün’den kazı hakkında bilgi alan Hançerli, kültürel mirasa sahip çıkmaya devam edeceklerini söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2007 yılından beri aralıklarla devam ettirdiği kazılarda, son rastlanan Viking izlerine de değinen Hançerli, Vikinglerin bugünkü çocuklarının bölgeye ilgi gösterdiğini söyledi. Hançerli, “Bathonea Antik Liman Yerleşimi, yüzlerce binlerce yıl öncesine ait sarnıçları, su kanalları, kanalizasyonu, yolları, binaları, limanları ve deniz ticaretiyle büyük bir antik liman yerleşimi. İstanbul kadar eski bir liman kenti. Dünyanın ilgisini çeken bir kent burası. En son Vikinglerle ilgili buluntulara rastlandı. Evet Vikingler buradan geçti. Vikinglerin bugünkü çocukları buraya ilgi gösteriyor. Romanya’dan ve başka yerlerden bizim atalarımız buradan geçmiş diye merak edip geliyorlar” şeklinde konuştu.

Bizim binlerce yıllık mirasımız

Kültürel mirasımıza sahip çıkacağız diyen Hançerli, Bathonea Antik Liman Yerleşimi kazılarına destek vermeye devam edeceklerini de söyledi. Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, “Biz Bathonea’ya sahip çıkacağız. Bizim binlerce yıllık mirasımız. Mirasımıza sahip çıkıp geleceğimizi kuracağız. Binlerce yıl önceki bir medeniyetin çocuklarıyız. Buraya sahip çıkarak gelecek dünyayı kuracağız. Gelecek bizlerin elinde. Tabii bilirsek öğrenirsek ve korursak. Biz kazı ekibine destek olmaya söz verdik ve desteğimizi devam ettireceğiz” dedi.

Turizme katkı verecek

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yürüttüğü Bathonea Antik Liman Yerleşimi Küçükçekmece göl havzasında bulunuyor. Kazının başkanlığını ise Kocaeli Üniversitesi’nden Doç. Dr. Şengül Aydıngün yapıyor. 2009 yılında başlayan kazılarda şu ana kadar Doğu Roma dönemine ait 2 antik liman, büyük taşlarla örülmüş su yolları, büyük bir sarnıç, geniş yollar ve çok sayıda yapı kompleksi ortaya çıkarıldı. Kazılarda ortaya çıkarılan tıbbi malzemeler ve ilaç şişeleri de, tıp tarihi açısından önemli bir yer tutuyor. Bölge’nin İstanbul turizmine büyük katkı sağlaması bekleniyor.

YAKUP TEZCAN