Köln Bonn Meydanı bir Türk’e emanet!
Türk sivil havacılığı günden güne ivme kazanıp yükselirken, şirketlerimiz birçok ülkede havalimanları inşa ediyor, inşa etmekle kalmıyor işletmelerini de yapıyor. Ülkelerin durumlarına göre bazı havalimanlarının yönetimini de Türkler yapıyor. Havacılıkta yarışta olduğumuz Avrupa’da da Türklerin en üst düzeylere yükseldiğini görmekten el hak mutlu olup, kıvanç duyuyoruz.
TAV Havalimanları Holding tarafından işletilen Kuzey Makedonya’nin Üsküp Büyük İskender Havalimanı ve Ohrid Aziz Pavlus Havalimanları’nın CEO koltuğunda Nejat Kurt otururken, yine TAV tarafından işletilen Hırvatistan Zagrep Franjo Tudman Havalimanı’nın CEO’luğunu Hüseyin Bahadir Bedir yapıyor. Yine Türk şirketi olan LİMAK tarafından işletilen Kosova’da Priştina Adem Yaşarı Havalimanı’nı Süreyya Gökhan Açıkgöz yönetmektedir.
Fakat bunların dışında bir yöneticimiz var ki, konumu itibariyle çok önemli.
Avrupa’da Türk şirketleri tarafından yapılmayan ve işletilmeyen daha çok yolcu ağırlayan Almanya’da bulunan Köln-Bonn Konrad Adenauer (Alman eski başbakanı) Havalimanı’ndan ve bu tesisin COO koltuğunda oturan bir Türk yöneticiden bahsetmek isterim.

COO (Chief Operating Officer) yani Operasyondan Sorumlu Başkanlık gibi bu önemli yönetici Cenk Özöztürk.
Onu sorularla kısaca tanıyın istedim.
Çocukluğunuz ve hayalleriniz?
1978 yılında Almanya'nın Nürnberg şehrinde doğdum. Ailem 1974 yılında Türkiye'den Almanya'ya işçi olarak göç etti. Çocukluğum Feucht kasabasında geçti. Küçük yaşlardan itibaren havacılığa büyük ilgi duyuyordum. Uçakları izlemek ve bir gün pilot olmak en büyük
hayalimdi. Aynı zamanda disiplinli çalışmanın ve eğitimin insanın kaderini değiştireceğine inanıyordum.
Sormalıyım, aileniz ne iş yapardı?
Babam sanayi sektöründe işçi olarak çalıştı, annem ise ailemize büyük fedakârlıklarla destek oldu. Bana dürüstlük, çalışkanlık, alçakgönüllülük ve sorumluluk bilincini kazandıran en önemli insanlar ailem oldu.
Eğitim hayatınız nasıl gelişti?
Eğitim yolculuğum klasik bir başarı hikâyesi değildi. Farklı okul aşamalarından geçerek kendimi sürekli geliştirdim. Daha sonra üniversite eğitimimi tamamladım, yüksek lisans yaptım ve yöneticilik alanında uluslararası eğitim programlarına katıldım. Bunlar arasında INSEAD Executive Programı da bulunmaktadır. Ayrıca Münih Bundeswehr Üniversitesi'nde hava ulaştırması alanında öğretim görevlisi olarak ders veriyorum.
İlk iş hayatınız nerede başladı?
Profesyonel kariyerime havacılık dışında başladım. Ancak çocukluk hayalim olan havacılık tutkusundan hiçbir zaman vazgeçmedim.
Havacılığa ilk adım nasıl oldu?
2001 yılında pilot eğitimine başladım ve 2003 yılında ticari pilot olarak mezun oldum. Aynı yıl Air Berlin'de göreve başladım. Pilot olarak başladığım kariyerimde zamanla farklı yöneticilik görevleri üstlendim ve şirketten ayrıldığımda Ground Operations Başkan Yardımcısı (Vice President Ground Operations) olarak görev yapıyordum.
Köln Bonn Havalimanı nasıl oldu?
2013 yılında Köln Bonn Havalimanı'na katıldım. Uzun yıllar havacılık operasyonları ve insan kaynaklarından sorumlu yönetici olarak görev yaptıktan sonra 2024 yılında havalimanının Genel Müdürü (COO) olarak atandım. Bugün havalimanının operasyonları, altyapısı, bilgi teknolojileri, yer hizmetleri, insan kaynakları ve stratejik gelişim alanlarından sorumluyum.
Köln Bonn Havalimanı dersem?
Köln Bonn Havalimanı Almanya'nın en önemli uluslararası havalimanlarından biridir.
• Yıllık yaklaşık 10 milyon yolcuya hizmet vermektedir.
• Yaklaşık 840 bin ton kargo ile Avrupa'nın önemli kargo merkezlerinden biridir.
• Yılda yaklaşık 120 bin uçak hareketi gerçekleşmektedir.
• Havalimanı kampüsünde yaklaşık 15.000 kişi çalışmaktadır.
• Yaklaşık 130 farklı şirket faaliyet göstermektedir.
• Her gün ortalama 330 uçuş gerçekleştirilmektedir.
• Havalimanında çok sayıda farklı milliyetten çalışan görev yapmaktadır ve çok
kültürlü yapısıyla öne çıkmaktadır.
• Almanya'nın en büyük UPS, DHL ve FedEx merkezlerinden birine ev sahipliği
yapmaktadır.
• Ayrıca Almanya'da güvenlik kontrol noktalarının tamamında CT teknolojisini
kullanan ilk havalimanıdır.
Başarınızın sırrı nedir peki?
Başarıya giden tek bir yol olduğuna inanmıyorum. Benim için en önemli değerler; çok çalışmak, sürekli öğrenmek, güven oluşturmak, ekip çalışmasına önem vermek ve hiçbir zaman geldiğiniz yeri unutmamaktır. Her zaman gençlere söylediğim bir cümle var: "Hayalleriniz büyük olabilir. Önemli olan, o hayallere ulaşmak için her gün küçük ama kararlı adımlar atabilmektir."
Sizinle ve sizin gibi Türk ve Türkiye adını yüceltenleri canı gönülden tebrik ediyorum.
Mutlu yarınlar Türkiyem..
——————————————————

Şeker, TOBB Sektör Meclisi Başkanı
Havacılığı THY adına temsil edecek
Türkiye’de sivil havacılık sektöründe çalışanların dernekleri, vakıfları ve sendikaları olduğu gibi, işverenlerin de bu tür dernek ve yapılanmaları vardır.
Bu konuda ilk adımı özel sektörde faaliyet gösteren havayolu şirketleri atmış ve 1989 yılında Türkiye Özel Sektör Havayolu İşletmeleri Derneği adı altında bir araya gelmişlerdi. Sayısal olarak az oldukları ve sektörü tam kapsaması için daha sonra adını Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri (TÖSHİD) olarak değiştiren dernek, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş çıkarları birbiriyle çelişen ve bazıları rakip olan havacılık iş kolundaki diğer şirketleri de üyeliğe kabul etmiş. TÖSHİD’in asıl görevi üyelerinin resmi kurumlar nezdinde hak ve çıkarlarını korumak olduğu için kamuoyu tarafından fazla bilinmemekte ve tanınmamaktadır. Sadece uçak bilet fiyatlarının arttırılması ve devletçe verilen bazı hizmetlere uygulanan tarifelerinin daha makul düzeye çekilmesi konusunda görüş belirtip, bakanlıklar, genel müdürlükler nezdinde girişimlerde bulunmaktadır.
Derneğe, kurulduğu yıllarda sektörün en büyüğü olarak bilinen Türk Hava Yolları, kamu şirketi olduğu gerekçesiyle katılmamıştır.
Daha sonra sermaye yapısındaki değişimlerle özel şirket statüsüne dönüşse de kamu denetiminde olduğu için özel şirketlerin kurduğu TÖSHİD’e üye olmayı aklından bile geçirmedi.
THY, bu gerekçelerle TÖSHİD’e üye olarak katılmazken ortağı olduğu TGS, Sun Ekspres ve Turkish DO&CO derneğe uzun zamandır üyedirler. Şimdi de THY bünyesinde alt marka iken, bağımsız şirket olan A Jet de kamu denetiminde olmasına rağmen bu derneğe hemen üye olmuştur.
Dernek yönetim kurulunda teamül olarak havayolu şirketleri çoğunlukta olup, başkan da onlardan seçilmekte.
Uzun yıllardır dernek başkanlığını özel sektörün en büyüğü olan Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet T. Nane yapmakta. Onun görevi bırakıp gitmesinden sonra TÖSHİD Başkanlık koltuğuna muhtemelen A Jet Hava Taşımacılığı A.Ş Genel Müdürü Kerem Sarp oturabilir. Neden olmasın ki? Çünkü, TÖSHİD Başkanlığı’nın bundan sonra kime geçeceği konusunda bana fikir veren önemli bir gelişme oldu. Bilindiği gibi havacılık sektöründe TÖSHİD’den yıllar sonra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı Türkiye Sivil Havacılık Sektör Meclisi kuruldu. TOBB’daki bu oluşuma ilk yıllarda hep özel sektör havayolları sahip çıktı ve tam da destek verdi.
Türk Hava Yolları üyeliğe yanaşmadı. İstanbul Ticaret Odası Başkanlığı ve TOBB’da Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Şekip Avdagiç’in THY Yönetim Kurulu’nda uzun zamandır görev yapmasından olsa gerek THY Sivil Havacılık Sektör Meclisi’ne girdi ve birkaç dönemdir burada da başkan olan Mehmet T. Nane’den boşalan başkanlık görevine geçen dönemde THY Genel Müdürü olan Bilal Ekşi seçildi. Bu bir ilkti ve çok önemliydi. Son gelen haber bundan da önemliydi. Bilal Ekşi’nin ayrılmasından sonra herkes yeni THY Genel Müdürü Ahmet Olmuştur’un Sivil Havacılık Sektör Meclisi Başkanlığı’na seçilmesini beklerken, beklenmeyen bir gelişme oldu ve THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Murat Şeker TOBB Sivil Havacılık Sektör Meclisi Başkanlığı görevine ittifakla seçildi.
Daha önceleri üye olmadıkları meclise THY’nin en üst düzeydeki yöneticisinin başkan olması normalde beklenmedik bir gelişmeydi. Demek ki olabiliyor.
Özel sektörü fazla ağlayıp sızlayan bir tavırda gören hükümetin bu makama daha iyi diyalog kurabileceği bir ismi getirmesi yadırganacak bir şey değil. Bu tür seçimler öncesinde nabız veya temayül yoklaması yapılmadan önce bir niyet beyanı kulaklara fısıldanır ve sandıksal sonuç da bir formalite olur. Tam böyle oldu demiyorum. Belki de çok fazla şapkası olan Murat Bey bu görevi istemeden kabul etmiş olabilir.
Bu demektir ki, Türk sivil havacılığı nitelik ve niceliksel olarak THY’den sorulduğu gibi sivil toplumdaki önemli yapılanmalar da Bayrak Taşıyıcı diye de anılan ulusal şirketten sorulacak.
Hayırlı olsun. Başarılar diliyorum.