Yeni Birlik Gazetesi
Yeni Birlik Gazetesi Kültür Sanat Çanakkale'deki İnkaya Mağarası kazı çalışmaları 2026 yılı ile devam ediyor

Çanakkale'deki İnkaya Mağarası kazı çalışmaları 2026 yılı ile devam ediyor

Çanakkale İnkaya Mağarası kazılarına 2026 yılında başlandı, 35 bin yontma taş bulunarak 86 bin yıllık yaşam izlerine ulaşıldı.

Çanakkale’nin Çan ilçesine bağlı Bahadırlı köyünde, 2017 yılından bu yana süregelen İnkaya Mağarası kazı çalışmaları 2026 sezonu ile yeni bir aşamaya geçiyor. Geçmiş yıllarda yapılan tarihlendirme çalışmaları, mağaradan 86 bin yıl geriye giden insan yaşam izlerini ortaya koymuş durumda. Kazı ekipleri, bu yıl 35 bine ulaşan yontma taş buluntusu ile yeni keşiflere adım attı.

Kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle gerçekleştiriliyor. Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Özer başkanlığındaki 25 kişilik ekip, Geleceğe Miras Projesi çerçevesinde çalışmalarını sürdürüyor. 2016 yılında yapılan yüzey araştırmalarının ardından 2017’de Çanakkale Müze Müdürlüğü önderliğinde başlayan kazılar, 2021’de Cumhurbaşkanlığı Kararlı Kazı statüsüne dönüştü ve bu yıl 10’uncu sezona ulaştı.

İnkaya Mağarası, yaklaşık 26,5 milyon yıl önceki volkanik faaliyetlerle oluşan bir alanda yer alıyor. Paleolitik Çağ insanları tarafından yoğun olarak kullanılan bu mağara, çakmaktaşı ve bazalt ham madde kaynakları açısından önemli avantajlar sunuyordu. Şimdiye kadar yapılan araştırmalar, mağaranın 86 bin yıl boyunca kesintisiz bir şekilde insan kullanımı altında kaldığını gösteriyor.

Bu yılki kazılar, mağaradaki tabakalarda 86 bin yıl öncesine ait insan yaşamına dair izler bulmayı amaçlıyor. İnkaya Mağarası’nın derinliklerinde, gelecekte insan iskelet kalıntılarına ulaşılması bekleniyor. Elde edilen yontma taşlar ve diğer buluntular ile dönem insanlarının yaşam tarzları, beslenme alışkanlıkları ve mağara içindeki alan kullanımları hakkında daha fazla bilgi edinilmesi hedefleniyor.

2026 yılı kazı projeleri, mağaranın üç farklı bölgesinde yoğunlaşacak. Çalışmalar, özellikle mağaranın ana bölümünün batısındaki atölye alanında, üretim yapılmış ve sonrasında terk edilmiş bir bölgede gerçekleştirilecek. Bu alan, 3,5 metreyi aşan dolgu tabakalarına sahip. Bu yıl yapılan derinleştirme çalışmaları ile mağaranın giriş kısmı açılmaya başlanıyor. Böylece, bozulmamış katmanlarda yapılacak kazı çalışmaları ile yeni buluntulara ulaşılması planlanıyor.

Ayrıca, kazı çalışmalarının yanında çevre düzenleme ve alana gelen ziyaretçiler için bilgilendirme panoları gibi projeler de yer alıyor. İnkaya Mağarası kazılarına, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yanı sıra Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, Çanakkale Valiliği ve Truva Bakır Maden İşletmeleri A.Ş. gibi çeşitli kuruluşlar maddi destek sağlıyor.

9 YILDIR DEVAM EDEN İNKAYA MAĞARASI KAZI ÇALIŞMALARINDA 35 BİNE YAKIN YONTMA TAŞ...

9 YILDIR DEVAM EDEN İNKAYA MAĞARASI KAZI ÇALIŞMALARINDA 35 BİNE YAKIN YONTMA TAŞ BULUNDU.(ARŞİV)

9 YILDIR DEVAM EDEN İNKAYA MAĞARASI KAZI ÇALIŞMALARINDA 35 BİNE YAKIN YONTMA TAŞ...