Yeni Birlik Gazetesi
Yeni Birlik Gazetesi Kültür Sanat Kruvaziyerler rekora yelken açtı...

Kruvaziyerler rekora yelken açtı...

2025’in ilk 10 ayında Türkiye’ye gelen kruvaziyer yolcu sayısı yüzde 14,4 artarak 2 milyonu aştı. Bakan Uraloğlu, yalnızca 10 ayda yıllık hedefin geride bırakıldığını açıkladı.

MUHABİR: Gülay Yücel

Kruvaziyer Turizminde Rekor Yıl: İlk 10 Ayda 2 Milyon Yolcu Aşıldı

“Hedefi On Ayda Geçtik”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2025 yılının ilk 10 ayında Türkiye limanlarına gelen kruvaziyer yolcu sayısının 2 milyon 21 bin 326’ya ulaştığını açıkladı. Uraloğlu, “Sadece on ayda, 2025 yılı için belirlediğimiz 2 milyon yolcu hedefini aştık.” dedi.

Bakan Uraloğlu, Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan kruvaziyer gemi ve yolcu istatistiklerini kamuoyuyla paylaştı. Açıklamaya göre, 2025’in Ocak-Ekim döneminde limanlara gelen kruvaziyer gemi sayısı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 14,9 artışla bin 278'e yükseldi. Aynı dönemde kruvaziyer yolcu sayısı da yüzde 14,4 artarak 2 milyon 21 bin 326 oldu.

Ekim Ayında da Artış Sürdü

2025 yılı Ekim ayında Türkiye limanlarına uğrak yapan kruvaziyer gemi sayısı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,1 artışla 203 oldu. Kruvaziyer yolcu sayısı ise aynı dönemde yüzde 5,1 artış göstererek 310 bin 872’ye ulaştı.

Kuşadası Limanı Yine Zirvede

Ekim ayında en fazla kruvaziyer gemi ve yolcuyu ağırlayan liman, 89 gemi ve 138 bin 801 yolcuyla Kuşadası Limanı oldu. İstanbul limanları 35 gemiyle 89 bin 144 yolcu ağırlarken, Bodrum Limanı'na 17 gemiyle 17 bin 692 yolcu geldi. Diğer limanlara ise 62 kruvaziyer gemisiyle toplam 65 bin 235 yolcu giriş yaptı.

Ocak-Ekim döneminde de en yoğun kruvaziyer trafiği Kuşadası Limanı’nda gerçekleşti. Bu dönemde 582 kruvaziyer gemiye ev sahipliği yapan Kuşadası, 964 bin 448 yolcuyla yolcu sayısında da ilk sırada yer aldı. İstanbul limanları 242 gemiyle 584 bin 330 yolcu, Bodrum Limanı ise 113 gemiyle 135 bin 677 yolcu ağırladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Türkiye’nin kruvaziyer turizmindeki yükselişinin sürdüğünü belirterek, bu başarıda liman altyapılarının güçlendirilmesi, turizm politikalarının çeşitlendirilmesi ve denizcilik sektöründe atılan adımların etkili olduğunu vurguladı.