Eskişehir’in Tarihi Odunpazarı Evleri Bölgesi’nde atölyesi bulunan Necmiye Çulhaöz, 8 yıl önce ayrıldığı kurumsal iş hayatının ardından başladığı zanaat yolculuğunda, deri ve ahşabı geleneksel yöntemlerle harmanlayarak eşsiz çanta tasarımlarına dönüştürüyor.
Pandemi döneminde kendi imkanlarıyla deri işlemeyi öğrenen 48 yaşındaki Necmiye Çulhaöz, baba mesleği olan ahşap işçiliğini de sürece dahil ederek tamamen el yapımı, kişiye özel ve sınırlı sayıda çantalar ile aksesuarlar üretiyor. Tasarımlarında dana derisini ana malzeme olarak kullanan zanaatkar, bu materyali kiraz ve ceviz gibi farklı ağaç türleriyle bütünleştiriyor.
Odunpazarı bölgesinin ruhunu tasarımlarına yansıttığını vurgulayan Çulhaöz, seri üretimden uzak durarak her üründen sadece bir adet üretmeye gayret ediyor. “Hiçbir yerde şablon yok, hepsini detaylıca kendim yapıyorum” diyen Çulhaöz, doğadan yakalayabildiği her materyali işlemeye çalıştığını anlattı. Çanta ve aksesuarlarında cam ve lüle taşı kullandığını belirten Çulhaöz, her üründe tek olmaya özen gösterdiğini ifade etti.
Bir çantanın yapım süresinin değişkenlik gösterebildiğini aktaran Çulhaöz, “Bir seriyi çıkartmak belki 10 gün, belki bir ay da sürebiliyor.” diyerek, müşteri isteklerine göre çalıştığını anlattı. Ahşap işçiliği konusunda babasının kendisine mentorluk yaptığını dile getirerek, “CNC, lazer değil, tamamen el yapımı çalışıyorum” dedi.
El sanatlarına yönelik ilginin azaldığını da paylaşan Çulhaöz, usta-çırak ilişkilerinin eskiye dayandığını dile getirerek, “Birileri bir şey öğrenirlerse belki bizden miras kalacak” şeklinde konuştu. Oğluna da dikiş ve ahşap işçiliği öğrettiğini ekledi.

Kurumsal iş hayatını geride bıraktı, deri ve ahşabı kendi tarzıyla birleştirdi