Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, bu yıl ilk kez Malatya’da başladı. 9 gün sürecek dev organizasyonda 42 farklı noktada 350'ye yakın etkinlik gerçekleştirilecek. Açılışta konuşan Bakan Mehmet Nuri Ersoy, sanatın iyileştirici gücüne dikkat çekerek, “Sanat bir iyileştirme biçimidir” dedi.
Türkiye’nin en kapsamlı kültür-sanat projelerinden biri olan Kültür Yolu Festivalleri, bu yıl Malatya’yı da rotasına aldı. Deprem felaketinin ardından yeniden ayağa kalkma sürecinde olan şehir, festivalle birlikte hem moral buldu hem de sanatla örülü yeni bir başlangıca imza attı.
Açılış töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Malatya’nın yaşadığı büyük acılara atıf yaparak, “Kalbimde Malatya’nın yeri hep ayrı oldu. Bu festival, kültürel direncin ve yeniden doğuşun bir sembolüdür” ifadelerini kullandı.
42 Noktada 350 Etkinlik: Malatya Sanatla Nefes Alıyor
Festival kapsamında Malatya genelinde 42 farklı noktada 350’ye yakın etkinlik planlandı. Konserlerden tiyatrolara, sergilerden atölyelere, sinema gösterimlerinden halk danslarına uzanan geniş program yelpazesi, her yaştan sanatseveri kapsıyor.
Malatya Kongre ve Kültür Merkezi, festivalin ana duraklarından biri oldu. Açılan sergiler arasında “Yaşayan Miras: Damascus Çeliği”, “Türkiye’nin Minyatürleri”, “Zuhurat Sergisi” ve “Boğaza Nazır Camiler” dikkat çekti. Dijital minyatür uygulamaları ve belgesel gösterimleri, izleyicilere çok katmanlı bir deneyim sundu.
"Sanat, İyileştirmenin En Güçlü Yolu"
Bakan Ersoy konuşmasında, özellikle gençlerin sanata erişimini kolaylaştırmak için büyük adımlar attıklarını söyledi. Kültür Yolu Festivalleri’nin “kültür ve sanatla bütünleşmiş bir turizm anlayışının” ürünü olduğunu belirten Ersoy, festivalin yalnızca bir etkinlik serisi değil, aynı zamanda şehirlerin kültürel kalkınma ve markalaşma hamlesi olduğuna dikkat çekti.
Sanatın evrensel bir barış dili olduğunu vurgulayan Ersoy, Filistin’e adanan özel bir etkinliğin de programda yer aldığını açıkladı.
Çocuklara Özel Alan: “Çocuk Köyü”
Festival, çocukları da unutmadı. Malatya’da kurulan özel “Çocuk Köyü”, minik ziyaretçilere tiyatro gösterileri, yaratıcı atölyeler ve interaktif etkinliklerle sanatla erken yaşta tanışma fırsatı sunuyor.
Kültür Yolu Festivalleri Dünya Sahnesinde
Beş yıl önce yalnızca bir şehirde başlayan Kültür Yolu Festivalleri’nin bugün 7 bölgede 20 farklı şehirde düzenlendiğini hatırlatan Bakan Ersoy, “Artık dünyanın en büyük kültür-sanat festivaliyiz” dedi. Malatya’nın bu büyük organizasyona dahil olmasıyla birlikte, festivalin içerik ve etki gücünün daha da arttığını vurguladı.
Festivalde Protokol ve Sanatseverler Buluştu
Bakan Ersoy’a programında Malatya Valisi Seddar Yavuz, AK Parti ve MHP milletvekilleri, il başkanları ve protokol üyeleri eşlik etti. Festival güzergâhında yer alan pek çok sergiyi birlikte gezen heyet, Atatürk Evi ve Taşhoran Kültür ve Sanat Merkezi gibi simge mekânları da ziyaret etti.