Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Türkiye Kültür Yolu Festivali, Akdeniz’in tarihi ve kültürel zenginliğini sanatla buluşturmak üzere Mersin’de kapılarını açtı. Bu yıl festival takvimine ilk kez eklenen kentte, açılış gününden itibaren yoğun bir ziyaretçi trafiği yaşandı. Mersin Arkeoloji Müzesi’nden Soli Sahili’ne kadar şehrin dört bir yanı sergiler, konserler ve atölye çalışmalarıyla sanatsal bir merkeze dönüştü.
Carmina Burana ile Görkemli Açılış
Festivalin ilk gününe Mersin Devlet Opera ve Balesi tarafından sahneye taşınan “Carmina Burana” damga vurdu. Alman besteci Carl Orff’un Orta Çağ metinlerinden esinlenerek bestelediği bu dev eser, orkestra şefi Sunay Muradov yönetiminde sanatseverlerle buluştu. İnsanın yazgısını ve doğanın gücünü anlatan görkemli koro bölümleri, Mersinli izleyicilere unutulmaz bir müzik gecesi yaşattı. Sahnedeki performans, festivalin sanatsal çıtasını ilk günden en üst seviyeye taşıdı.
Kültürel Miras ve Geleneksel Sanatlar Bir Arada
Mersin Arkeoloji Müzesi’nde açılan “Hâne” ve “Osmanlı’nın Mukaddes Emanetleri” sergileri, ziyaretçilere hem estetik hem de manevi bir yolculuk sundu. Özellikle Kâbe örtüleri ve Kur’an-ı Kerim nüshalarının yer aldığı seçki büyük ilgi gördü. Öte yandan Mersin Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde düzenlenen “Yaşayan Miras: Mersin” sergisi ve iğne oyası atölyeleri, kentin yüzyıllardır süregelen el emeği geleneğini modern zamanla buluşturdu.