Sivas Valiliği öncülüğünde gerçekleştirilen proje kapsamında, 104 yıl önce dokunan ve tarihi misyonu büyük olan Misak-ı Millî Halısı, Sivas Olgunlaşma Enstitüsü tarafından aslına uygun bir şekilde yeniden üretildi. Bu halının hikâyesi, Sivas Hafıza Merkezi’nin yürüttüğü araştırmalar ile gün yüzüne çıkarıldı.
Şehit çocuklarının mirası
Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı sonrasında yaşanan kayıplar nedeniyle pek çok çocuk yetim kaldı. Sivas'ta kurulan Öksüzler Yurdunda eğitim gören bu çocuklar, Kurtuluş Savaşı'nın ardından TBMM’ye, Misak-ı Millî haritası ile işlenmiş özel bir halı hediye ettiler. 1922 yılında bu eser, TBMM’ye iletilerek bu önemli yadigâr günümüze taşındı. Halının gerçek hikâyesi ise yapılan titiz araştırmalar neticesinde netlik kazandı ve o dönemde Sivas Darüleytamı öğrencileri tarafından dokunduğu belirlendi.
Yeniden dokunan halı
Yeniden dokunan Misak-ı Millî Halısı, geleneksel Sivas halı dokuma teknikleriyle yaklaşık 9,5 ay süren bir çabanın sonucunda tamamlandı. Halının yapımında kullanılan yün ipler, geleneksel kök boya teknikleriyle doğal yöntemler kullanılarak renklendirildi. Her bir metrekaresinde yaklaşık 360 bin düğüm bulunan bu eserde, geleneksel Türk düğümü tekniğiyle el emeği ön plana çıkarıldı.
Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, halının önemli bir tarihî eser olduğuna ve Sivas adına tescillenmesinin hem geçmişi hem de geleceği için önemli olduğuna dikkat çekti. Vali Şimşek, "Bu halı, bağımsızlık idealinin nesilden nesile aktarılan güçlü bir hatırası ve milletimizin birlik, beraberlik ve fedakârlık ruhunun eşsiz bir sembolüdür" dedi.
Halının yeniden dokunmasının ardından 4 Eylül'de düzenlenecek Sivas Kongresi’nin 107. yıl dönümünde bu önemli eserin son kesimi yapılacak ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekili’ne takdim edilecek.

Yetimlerin 104 yıllık emaneti Misak-ı Milli Halısı yeniden dokundu