Türk sineması, sınırları aşan yeni bir prodüksiyonla uluslararası arenada ses getirmeye hazırlanıyor. Başrollerini yurt dışında geniş bir hayran kitlesi bulunan Cansu Dere, Portekizli yıldız Diogo Morgado ve İsmail Demirci’nin paylaştığı "Portekiz Aşkı" (Portuguese Love), 6 Mayıs itibarıyla Portekiz ve Avrupa genelinde vizyona girecek. Yönetmen koltuğunda İsmail Şahin'in oturduğu film, Portekiz’de çekilen ilk Türk yapımı olma özelliğiyle sinema tarihinde özel bir yer ediniyor.
İki kültürün ortak duygusu: Aşkın dili yoktur
Senaryosu Murat Boyacıoğlu ve Rana Denizer imzası taşıyan film, ihanete uğrayan kurumsal iletişim uzmanı Yasemin’in (Cansu Dere), İstanbul’daki konforlu ama sahte hayatını geride bırakarak Lizbon’a uzanan plansız yolculuğunu konu alıyor. Takıntılı nişanlısı Yaman’dan (İsmail Demirci) kaçarken kendisini Portekiz’in bir sahil kasabasında bulan Yasemin, burada Jose (Diogo Morgado) adında bir yabancıyla yolu kesişince hayatını ve hayallerini yeniden keşfetmeye başlıyor. Diopter Film ve G-NR Film iş birliğiyle hayata geçirilen yapım, "Aşkın dili yoktur" mottosuyla iki farklı kültürü duygusal bir derinlikte buluşturuyor.
Sinema endüstrisinde uluslararası ortak yapımların yükselişi
"Portekiz Aşkı", Türkiye ile Portekiz arasında gerçekleştirilen ilk resmi ortak yapım sinema filmi olarak sektörde stratejik bir önem taşıyor. Küresel sinema endüstrisi verilerine göre, farklı ülkelerin prodüksiyon güçlerini birleştiren "Co-production" (ortak yapım) modelleri, filmlerin erişim gücünü %45 oranında artırırken, kültürel diplomasiye de doğrudan katkı sağlıyor. 2026 yılı itibarıyla dijital platformların ve global dağıtım ağlarının yerel hikâyeleri evrensel formda sunma eğilimi, bu tür projelerin gişe başarısının yanı sıra prestij festivallerinde de görünürlüğünü artırıyor.
Ana sponsorluğunu Türk Telekom ve Tivibu’nun üstlendiği bu sımsıcak yolculukta; Marta Faial, Rodrigo Soares ve Şerif Sezer gibi güçlü isimler de kadroda yer alıyor. Film, romantik atmosferi ve özgün hikâyesiyle Avrupa'daki Türk ve yabancı izleyicileri beyazperdede bir araya getirecek.