İstanbul
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Otomobil Devletin otomobil satışlarından elde edilen toplam ÖTV hedefi artırıldı! ÖTV zammı gelecek mi?

Devletin otomobil satışlarından elde edilen toplam ÖTV hedefi artırıldı! ÖTV zammı gelecek mi?

Devlet, ÖTV'nin otomotiv sektöründeki satış hedefini yılsonu itibarıyla yüzde 70 artırdı. Ancak matematiksel hesaplamalar, ÖTV'yi artırmadan bu hedefe ulaşılabileceğini göstermektedir. İstatistikler ÖTV artışına gerek olmadığını gösteriyor.

MUHABİR: Fadime Dilek Kantoğlu Keklikçi

Son zamanlarda, Türkiye'de satılık daha fazla şey var. Bunun nedeni KDV'nin %18'den %20'ye çıkarılmasıdır. Ülke, hazinenin nakit ihtiyacını vergileri artırarak karşılamaya çalışıyor. Bu kapsamda Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi'nde en çok ödenen vergi kalemlerinden biri sıfır otomobil üzerinden alınan ÖTV'dir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) dün, Katma Bütçe'nin onaylanmasına karar verdi. Bu onay ile halka 1.119.514.513.000 lira ek kaynak sağlanmasına karar verildi. Öte yandan teklif kapsamında bazı hedef tablolar da değiştirildi. Bu kapsamda; Emre Özpeynirci'nin paylaşımına göre değişen şeylerden biri de sıfır otomatik ÖTV oldu. Devlet, bu yıl başında tahsil etmeyi planladığı ÖTV miktarını yüzde 70 artışla 203,6 milyar TL'den 346,5 milyar TL'ye revize etti.

2021-skoda-kushaq-001.jpg

Hedef artış ÖTV artışının habercisi mi?

Zaten Türkiye'de vergi yükünün çok yüksek olduğunu hepimiz biliyoruz ama hesap deyince dudaklar uyuşuyor. Otomobil endüstrisi hakkında önemli veriler sağlayan EBS Danishmanruk'tan Errol Shahin'e göre, bu yılın ilk beş ayında hükümet ÖTV tarafından yeni arabalara uygulanan tüm vergilerin yüzde 10'una kadarını devraldı. Sadece Mayıs ayında 34.098.898.000 TL ÖTV toplandı. Bu tutar tüm yıl için 125.099.482.000 TL olarak kayıtlara geçmiştir. Diğer bir deyişle, hükümet zaten yılın başında hedeflenen miktarın yüzde 61,44'ünü yılın ilk beş ayında topladı.

Bu istatistikler her şeyin yükseldiği bu dönemde ÖTV artışına gerek kalmayabileceğini gösteriyor. Çünkü yükselen döviz kurları ve enflasyona paralel olarak araba fiyatları her geçen gün artıyor ve tabii ki arabaların kazanabileceği ÖTV de artıyor. İşte bazı basit matematik:
Nisan ayında tahsil edilen ÖTV ise 28.324.870.000 TL olarak kaydedildi. Bu tutar Mayıs ayında yüzde 23,61 artarak 34.098.898.000 TL oldu.

2020-seat-ateca-facelift-001.jpg

Nisan-Mayıs artışı yıl sonuna kadar devam ederse ÖTV hedefinize ne zaman ulaşacaksınız?

Gelin birlikte basit bir matematik işlemi yapalım. Bu hesaplama, ÖTV'nin yeni hedeflere ne zaman ulaştığını görmek için Nisan-Mayıs aylarında Mayıs-Haziran, Haziran-Temmuz vb.

DönemSabit koşullarda toplanan ÖTV
Nisan-Mayıs28.302.487.000 TL
Mayıs-Haziran34.985.898.000 TL
Haziran-Temmuz43.246.068.000 TL
Temmuz-Ağustos53.456.464.000 TL
Ağustos-Eylül66.077.535.000 TL
Eylül-Ekim81.678.441.000 TL
Ekim-Kasım100.962.720.000 TL
Kasım-Aralık124.800.018.000 TL

Ocak-Mayıs 2023 döneminde toplanan toplam ÖTV tutarının 125.099.482.000 TL olduğunu daha önce belirtmiştik. Bunu yukarıdaki varsayımsal tabloyla birleştirirsek, Ağustos-Eylül döneminde toplam 322.865.447.000 TL ÖTV çekileceğini ve 346,5 milyar TL olan yıl sonu hedefine neredeyse ulaşılacağını görebiliriz. Eylül ayından itibaren toplanan her bir ÖTV, Hazine'de ek kaynak bırakmaktadır. 307.441 milyar 179 bin TL gibi çok büyük bir paradan bahsettiğimizi varsayalım.

citroen-c3-elle-001.jpg


Ancak, hem araba fiyatları hem de satışlar değişmeden kalırsa bu olasılık mevcuttur. Azalan veya artan satışlar bu tutarı azaltacaktır ancak ÖTV artışına gerek kalmadan yılsonu hedef tutarına ulaşılması muhtemeldir.