İstanbul
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Otomobil Satıcı kuralları tanımıyor: Eski arabalarda yeni oyun!

Satıcı kuralları tanımıyor: Eski arabalarda yeni oyun!

Ticaret Bakanlığı fahiş otomobil fiyatlarına karşı birçok tedbir alarak tedbirleri sıkılaştırırken, fırsatçılar da ellerinden geldiğince durumu düzeltmeye çalışıyor.

Geçenlerde Resmi Gazete'de yayınlanan bir kararla, ikinci el otomobilin satış fiyatının sıfır otomobil fiyatından yüksek olamayacağı hükme bağlandı. Buna rağmen, çevrimiçi platformlardaki satıcılar 2. Düşük kullanılmış araba fiyatlarını gösterir ve ilan açıklamasında ekstra ücret gerektirir.

Milliyet haber ajansının haberine göre, sıfır ve ikinci el otomobil fiyatları fırlarken, "6 ay 6 bin kilometre" kuralı ilk kez otomobil satışlarında uygulanmaya başlandı. Fiyatlardaki dalgalanmaya rağmen Ticaret Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde ikinci el otomobil satışına ilişkin yeni düzenlemeleri açıkladı. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, ikinci el otomobilin satış fiyatı sıfır otomobilin satış fiyatından yüksek olamaz.

Bu statü 1 Ocak 2024 tarihine kadar yasak olup, düzenlemeler 15 Temmuz'da yürürlüğe giriyor.

En sonunda konuşmacı Yapay üstü açık ikinci el arabalar bezelye Ayrılmak Diğer yerler

SATICILAR ÇOK GEÇMEDEN YENİ YÖNTEM GELİŞTİRDİ

Çevrimiçi satış platformlarındaki bazı satıcılar, kullanılmış arabaları yenilerinden daha pahalıya satmak için yeni bir yöntem geliştirdi. Aracını yeni bir aracın fiyatından daha düşük bir fiyata listeleyen satıcılar, cezalardan kaçınmak için ek maliyeti reklamlarının açıklamasına yazacaktır. Bu durumda, birkaç nedenden dolayı kullanılmış arabanın satış fiyatı yeni arabanın fiyatından daha yüksektir. Örnekler, kullanılmış araba web sitelerinde de yaygın olarak bulunur. Satıcılar, araca ekledikleri çeşitli anlaşmalar ve aksesuarlar için alıcılardan 30.000 liradan başlayan ve hatta 500.000 lirayı aşan ek ücretler talep ediyor.

Sosyal ağlarda, kullanıcılar ayrıca ikinci el araba alıp satarken daha fazla para istendiğinden şikayet ettiler. Örneğin bir mahalle sakini, yeni araba bayilerinin de liste fiyatından daha yüksek ücret aldıklarını veya gerekli eklentileri sattıklarını, aksi takdirde arabayı satmayacaklarını söyledi. Satıcıların bu doğrultuda ikinci el oto sitelerinden daha fazla para istediğini söyleyen mahalle sakinleri, CİMER'e şikayette bulunduklarını söyledi.

İkinci el araba satışlarında yeni karar - B Gazete

BAKANLIK FİRMALARA TEK TEK CEZA KESTİ

Ticaret Bakanlığı, Haksız Fiyat İnceleme Heyeti tarafından 2023'ün ilk yarısında tespit edilen 369 şirkete fiyat artışı ve stok istifçiliği nedeniyle toplam 152 milyon 820 bin 477,5 TL idari para cezası kesildiğini açıkladı. Bakanlığın belgesine göre, 2023 yılının ilk altı ayında 81 ilde ticaret departmanları tarafından haksız fiyat kontrolü kapsamında pazar testi dahil toplam 6.673 işletme ve 31.129 ürüne işlem yapıldı. Ayrıca; Son dönemde artan otomotiv sektörü şikayetleri kapsamında, 9 Haziran'dan bu yana İl Yönetim Kurulu tarafından 648 yetkili satıcı denetlendi. Sıfır kilometre araç depolayan 13 oto bayisine 15'i ihlalden 2023 yılı tavanı olmak üzere toplam 66 milyon 879 bin TL idari para cezası verildi.