ABD Başkanı Donald Trump, Fransa'nın Evian kentinde düzenlenen G7 Zirvesi sırasında, İran ile yapılan anlaşmanın ikinci aşamasına geçeceğini duyurdu. Trump, "İran ile anlaşmamızı yaptık ve bunun başarılı olacağını düşünüyorum. Şimdi ikinci aşamaya geçiyor ve bence bu aşama aslında daha kolay olacak" ifadelerini kullandı.
Trump, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani ile yaptığı görüşmede, İran ile ilişkiler ve dijital olarak imzalanan mutabakat zaptına dair değerlendirmelerde bulundu. "Geçen hafta onlara saldırmak istemedim, başka seçeneğimiz yoktu, ama bunu yapmak zorunda kalmamayı başardık" dedi.
İran ile adil bir anlaşmaya vardıklarını belirten Trump, "Biz İran’a herhangi bir para yatırmıyoruz. Dün böyle bir söylenti çıktı ama bu saçmalık" şeklinde konuştu. Ayrıca, Katar'ın İran'a en yakın ülke olarak Amerika'ya "büyük bir cesaretle" yardım ettiğini vurgulayarak, Katar Emiri'ni tebrik etti.
Trump, Katar’ın ABD’ye bir trilyon dolardan fazla yatırım yapacağını ve ülkenin toplam yatırım miktarının 19,2 trilyon dolara ulaştığını belirtti. Bu miktarın, tarihte benzeri görülmemiş bir rekor olduğuna dikkat çekti.
İran ile anlaşmanın en önemli yönünün, İran’ın nükleer silaha sahip olamayacak olması olduğunun altını çizen Trump, "Eğer nükleer silah elde ederlerse, kıyamet üzerlerine kopar. Bunu yapmayacaklar" dedi.
Trump, iran’daki rejim değişikliğine inanmadığını ancak İran'ın mevcut liderlerinin, ABD saldırılarında hayatlarını kaybettiğini ifade etti. "Ülkelerin halk tarafından saygı gören liderler tarafından yönetilmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.
Rusya ile olan ilişkilerine de değinen Trump, Ukrayna ile ilgili görüşmeleri olduğunu belirterek, "Rusya bir anlaşma yapmalı. Muazzam sayıda insan kaybettiler" dedi. Savaşın çözüm masasında konuşulması gerektiğini vurguladı.
Trump, ayrıca İran’ın nükleer silah konusundaki tutumunun kritik olduğunu, daha önceki anlaşmanın iptal edilmediği takdirde nükleer silah elde edebilecekleri konusunda uyarılarda bulundu.
İsrail’in Lübnan'a yönelik saldırılarına ilişkin ise Trump, bu durumu "küçük savaş" olarak tanımlayarak, "İsrail’in bu meseleye daha dikkatli yaklaşması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu. İsrail’in mevcut durumunun, Ortadoğu’daki istikrarı olumsuz etkileyebileceğini sözlerine ekledi.

ABD BAŞKANI DONALD TRUMP, FRANSA'DAKİ G7 ZİRVESİ KAPSAMINDA "İRAN İLE ANLAŞMAMIZI YAPTIK VE BUNUN BAŞARILI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM. ŞİMDİ İKİNCİ AŞAMAYA GEÇİYOR VE BENCE BU AŞAMA ASLINDA DAHA KOLAY OLACAK" DEDİ.