Yeni Birlik Gazetesi Politika Aile ve sosyal hizmetler bakanı göktaş: dijital risklerle mücadele uluslararası iş birliği gerektiriyor

Aile ve sosyal hizmetler bakanı göktaş: dijital risklerle mücadele uluslararası iş birliği gerektiriyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, dijital risklerle mücadelede uluslararası iş birliğinin önemini vurguladı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, dijital risklerle mücadelenin uluslararası iş birliği gerektirdiğini belirterek, "Çocuklarımız ve ailelerimizin dijital dünyada daha güvenli bir geleceğe kavuşması ancak bilgi ve tecrübe paylaşarak, ortak politikalar geliştirerek ve birlikte hareket ederek mümkün olacaktır" dedi.

Bakan Göktaş, "Dijital Zorbalık, Bağımlılık ve Koruma Sempozyumu" ve çocukların dijital dünyada korunmasına yönelik niyet beyanı protokolü imza töreni için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) bulundu. Sempozyumun açılışı esnasında Türkiye ile KKTC arasındaki kardeşlik bağlarına vurgu yapan Göktaş, "Köklü ve güçlü kardeşlik bağlarımızın olduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde sizlerle birlikte olmanın mutluluğunu ve heyecanını yaşıyorum" ifadelerini kullandı.

Ele alınan konunun yalnızca teknolojiyle bağlantılı olmadığını belirten Göktaş, "Bugün hepimizin hayatına sessizce giren ama çocuklarımızın dünyasında derin izler bırakan bir meseleyi ele alacağız. Ekranın ötesi; dijital zorbalık, bağımlılık ve koruma. Bu sempozyumda sadece ekranlarla değil, tartışma zeminini ekranın ötesine taşıyarak ele alacağız" dedi.

Bakan Göktaş, "Buradayız, çünkü bir derdimiz var. Derdimiz çocuklarımız, derdimiz gençlerimiz ve ailelerimiz. Böylesi bir dönemde ekranların çocuklarımız, gençlerimiz ve toplum üzerindeki etkilerini değerlendirmek için bir araya geldik" diye konuştu.

Dijital bağımlılık, siber zorbalık, çevrim içi istismar, mahremiyet ihlalleri ve dijital güvenlik konularının geniş bir şekilde ele alınacağını vurgulayan Bakan Göktaş, KKTC’nin çocukların dijital ortamlarda korunmasına yönelik attığı adımları da takdir etti. Ayrıca, hayata geçirilen "Yanımızdayız Güvendeyiz" platformuna dikkat çekti.

Göktaş, "Siber zorbalık çocuklarımızın ruh sağlığına, özgüvenine ve sosyal ilişkilerine nasıl etki ediyor? Dijital bağımlılık ve algoritmalar gençlerimizin düşünme biçimlerini hangi yönde etkiliyor? Bu soruların cevaplarıyla bir çocuğun şefkat kalkanı oluşturmayı hedefliyoruz" dedi.

Dijital dünyadaki dönüşümün yalnızca teknik değil, insani bir mesele olduğunu belirten Göktaş, "Bize düşen sorumluluklar açıktır. Dijital dünyadaki paradigma değişimini kendi vicdan pusulamız üzerinden anlamlandırmalıyız" ifadelerini kullandı.

Bakan Göktaş, dijital dünyanın kontrolsüz bırakılmaması gerektiğinin altını çizerken, "En etkili güvenlik duvarı teknoloji değil, bilinçli bireydir" dedi. Ayrıca, sahte hesaplar ve uygunsuz içeriklerin çocukları zorbalık ve istismar risklerine açık hale getirdiğine dikkat çekti.

Türkiye'nin dijital tehditleri erken fark eden ülkeler arasında yer aldığını kaydeden Göktaş, "Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planımızın beş ana temasından biri dijitalleşme sürecinde ailenin desteklenmesidir" dedi.

Çocukların dijital ortamda korunmasına yönelik eylem planının şubat ayında kamuoyuna duyurulduğunu belirten Göktaş, "Çocuklar Güvende" internet sitesi ve mobil uygulamasının da devreye alındığını ifade etti.

Dijital platformların 15 yaş altı çocuklara hizmet sunmamasını öngören düzenlemeyi hayata geçirdiklerini belirten Bakan Göktaş, "Amacımız evlatlarımızı dijital dünyanın kontrolsüz içeriklerinden korumaktır" dedi.

Dijital Dünyada Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin ilk imzacısı olduklarını hatırlatan Göktaş, "Dijital ortamda çocuk haklarının korunmasına yönelik tarihi bir taahhüdü ortaya koyduk" diye konuştu.

Göktaş, dijital risklerle mücadelenin ancak uluslararası iş birliği ile mümkün olacağına vurgu yaparak, "Çocuklarımız ve ailelerimizin dijital dünyada daha güvenli bir geleceğe kavuşması ancak bilgi ve tecrübe paylaşarak, ortak politikalar geliştirerek ve birlikte hareket ederek sağlanabilir" dedi.

AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANI MAHİNUR ÖZDEMİR GÖKTAŞ, DİJİTAL RİSKLERLE MÜCADELENİN ULUSLARARASI...

AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANI MAHİNUR ÖZDEMİR GÖKTAŞ, DİJİTAL RİSKLERLE MÜCADELENİN ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ GEREKTİRDİĞİNİ VURGULAYARAK, "ÇOCUKLARIMIZ VE AİLELERİMİZİN DİJİTAL DÜNYADA DAHA GÜVENLİ BİR GELECEĞE KAVUŞMASI ANCAK BİLGİ VE TECRÜBE PAYLAŞARAK, ORTAK POLİTİKALAR GELİŞTİREREK VE BİRLİKTE HAREKET EDEREK MÜMKÜN OLACAKTIR" DEDİ.

DİJİTAL DÜNYANIN KONTROLSÜZ BIRAKILMAMASI GEREKTİĞİNİ VURGULAYAN GÖKTAŞ, "İNSANI ÖZNE OLMAKTAN...