Adalet Bakanı Akın Gürlek, 27 Nisan E-muhtırasının yıl dönümünde yaptığı açıklamada, bu girişimin milli iradeyi hedef alan bir müdahale olduğunu belirterek, Türkiye'nin artık vesayet prangalarından tamamen kurtulduğunu vurguladı.
Demokrasi tarihimizin dönüm noktalarından biri olan 27 Nisan E-muhtırası, yıl dönümünde bir kez daha gündeme geldi. Konuya ilişkin sosyal medya üzerinden değerlendirmelerde bulunan Adalet Bakanı Akın Gürlek, söz konusu girişimin sadece seçilmiş hükümeti değil, doğrudan milletin egemenlik haklarını ve hukuk devleti ilkelerini hedef aldığını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinin önemine değinen Gürlek, o dönemde sergilenen kararlı duruşun, Türkiye'nin rotasının bildiri ve muhtıralarla değil, sandıktan çıkan millet iradesiyle çizilmesini sağladığını belirtti. Bakan Gürlek, bugün gelinen noktada Türkiye'nin hukuk devleti kimliğini bu güçlü iradeye borçlu olduğunu dile getirdi.
Vesayetle mücadelede yeni bir dönem
Bakan Gürlek, 27 Nisan'da filizlenen bu kararlı duruşun, 15 Temmuz'daki destansı direnişle birlikte çok daha güçlü bir zemine oturduğunu kaydetti. Adalet Bakanlığı olarak milli iradeyi merkeze alan bir yönetim anlayışını benimsediklerini ifade eden Gürlek, demokrasinin üzerinde hiçbir vesayet gölgesine müsamaha gösterilmeyeceğinin altını çizdi.
Açıklamasında anti-demokratik her türlü girişime karşı olduklarını yineleyen Bakan Gürlek, hukuktan ve adaletten asla taviz vermeyeceklerini belirtti. Vesayet ve darbe dönemlerinin Türkiye için artık tamamen geride kaldığını vurgulayan Gürlek, demokrasiye sahip çıkma konusundaki sarsılmaz kararlılıklarını bir kez daha kamuoyuyla paylaştı.