COP31 Başkanı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İngiltere’de düzenlenen COP31 İş Dünyası Forumu’nda iklim hedeflerini yatırıma, teknolojiyi uygulamaya ve finansmanı sahadaki projelere dönüştürme hedefinden bahsetti. Kurum, Londra’dan Antalya’ya uzanan süreçte hedeflerin net olduğunu vurguladı.
Etkinlik, bu yıl 8’incisi düzenlenen Londra İklim Eylemi Haftası kapsamında başladı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile COP31 Başkanı Murat Kurum’un yanı sıra TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, AK Parti ve CHP milletvekilleri de katıldı.
''Döngüsel ekonomi esastır''
Toplantıda, Bakan Kurum COP süreçlerinde hedeflerin belirlendiği kurallar ve normların üzerinde uzlaşı sağladığını ifade etti. ''Döngüsel ekonomi esastır. Bu dönüşümü değiştirenler fark oluşturacaklar'' diyen Kurum, özel sektörden yüksek beklentilerinin olduğunu dile getirdi.
''TOBB’u COP31 iş dünyası temsilcisi olarak görevlendirdik''
Kurum, TOBB’un COP31 sürecinde küresel iş dünyasının resmi temsilcisi olarak ilan edildiğini belirterek, ''Özel sektörün bu yıl COP sürecine güçlü bir şekilde dahil olmasını arzu ediyoruz'' dedi.
''Hayata geçirilmeyen taahhütlerin dönemi geride kaldı''
Bakan Kurum, iş dünyasından beklentilerini sıralayarak, ''Hayata geçirilmeyen büyük taahhütlerin dönemi artık geride kaldı. Antalya’ya somut yatırım planlarıyla gelin'' ifadesini kullandı. COP31’in Küresel İklim Eylem Gündemi’nin güçlü bir buluşma olacağını vurguladı.
''Elektrifikasyonda yüzde 35 hedefi''
Kurum, 2035 yılına kadar elektrifikasyonda %35 hedefi koyduklarını ve bu hedefin enerji dönüşümünde önemli bir rol oynayacağını söyledi. Teknolojinin ilerlemesiyle yenilenebilir enerji maliyetlerinin düştüğüne dikkat çekti.
''İklim gündemi 21’inci yüzyılın ekonomik gündemidir''
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, iklim gündeminin artık yalnızca bir çevre meselesi değil, 21’inci yüzyılın sanayi ve ticaret politikasının da bir parçası olduğunu belirtti.
''Başarı hikayesi''
CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin dirençli şehirler konusundaki başarılarına dikkat çekti. Erol, ''Bu bir başarı hikayesidir'' diyerek hükümetin çalışmalarını övdü.

ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANI KURUM İNGİLTERE’DE COP31 İŞ DÜNYASI FORUMU’NDA KONUŞTU
