İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, teknolojinin gelişimiyle birlikte suç dünyasının da evrim geçirdiğine dikkat çekerek, sentetik uyuşturucu çeşitliliğindeki devasa artışın güvenlik risklerini nasıl derinleştirdiğini gözler önüne serdi.
Kırşehir temasları kapsamında bir dizi programa katılan İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, Ahi Evran Üniversitesi'nin 20. yıl dönümü etkinliklerinde gençlerle bir araya geldi. Burada yaptığı konuşmada, dijitalleşmenin ve teknolojik ilerlemenin sadece hayatı kolaylaştırmadığını, aynı zamanda yeni nesil güvenlik tehditlerini de beraberinde getirdiğini vurguladı.
Güvenlik tehditlerinde alarm zilleri
Turan, özellikle uyuşturucu ile mücadele alanında gelinen noktanın vahametine dikkat çekti. Bakanlık bünyesindeki verileri paylaşan Turan, on yıl önce dünya genelinde 250 civarında olan sentetik uyuşturucu türünün, bugün bin 400 seviyelerine ulaştığını belirtti. Teknolojinin suç örgütlerinin elinde bir silaha dönüştüğünü ifade eden Turan, güvenlik algısının zayıfladığı bir dönemden geçildiğini dile getirdi.
Üretim ve bilim vurgusu
Konuşmasında gençlere seslenen Bülent Turan, Türkiye’nin geleceğinin bilim ve üretim odaklı bir vizyonla şekillenmesi gerektiğini hatırlattı. Artan suç çeşitliliği ve teknolojik risklerle mücadele etmenin tek yolunun daha fazla çalışmak, üretmek ve bilimsel alanda rakiplerin önüne geçmek olduğunu belirten Turan, gençleri bu süreçte daha aktif rol almaya davet etti.