Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığı dönemine ilişkin Cumhuriyet Halk Partisi’nin 38. Olağan Kurultayı hakkında açılan ceza davasının, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yolsuzluk davası ile birleştirilmesi talebinin ardından gözler istinaf sürecine çevrildi.
Kurultaya ilişkin “mutlak butlan” davasında üst derece mahkemenin vereceği karar beklenirken, eski genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun olası bir karar sonrasında nasıl bir yol izleyeceğine dair iddialar gündeme geldi.
“Görevi Kabul Edecek” İddiası
İddialara göre Kılıçdaroğlu’nun üç aşamalı bir strateji planladığı belirtiliyor. Mahkemeden mutlak butlan ya da çağrı heyeti kararı çıkması durumunda görevi kabul edeceği öne sürüldü.
Kılıçdaroğlu’nun konuya ilişkin henüz kamuoyuna yapılmış bir açıklaması bulunmuyor.
Parti İçi Tepkilere İlişkin Değerlendirmeler
Eski genel başkana yakın olduğu belirtilen bazı isimlerin aktardığına göre Kılıçdaroğlu’nun, partinin şaibelerden uzaklaşması ve yolsuzluk ile rüşvet iddialarından arınması gerektiğini düşündüğü ifade edildi. Aynı kaynaklara dayandırılan iddialarda, parti içinden gelebilecek tepkilere rağmen geri adım atmayacağı belirtildi.
Bu değerlendirmelerde, oluşabilecek tepkilerin kısa süreli olacağı ve ilk haftadan sonra yatışacağı yönünde görüşlerin paylaşıldığı aktarıldı. Ayrıca Kılıçdaroğlu’nun eleştirilere doğrudan yanıt vermeyeceği de iddialar arasında yer aldı.
Belediye Başkanlarına Yönelik Adım İddiası
Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, Kılıçdaroğlu’nun atmayı planladığı adımlardan birinin belediyelere yönelik olacağı öne sürüldü. Haberde, hakkında rüşvet ve yolsuzluk iddiaları bulunan isimlere “Yargı önünde aklanıp gelin” çağrısı yapılabileceği belirtildi.
Bu kapsamda yargılamaları devam eden veya başlaması beklenen bazı belediye başkanlarının geçici olarak üyelikten çıkarılabileceği iddia edildi. Söz konusu isimler arasında Ekrem İmamoğlu, Rıza Akpolat, Resul Emrah Şahan ve Mehmet Murat Çalık yer aldı.
Resmi Açıklama Bekleniyor
Kurultay sürecine ilişkin istinaf mahkemesinin vereceği karar ve sonrasında yaşanacak gelişmeler beklenirken, Kemal Kılıçdaroğlu tarafından konuya ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı.