Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla gündemi hareketlendirdi. Son dönemde “Terörsüz Türkiye” sürecinde öne çıkan isimlerden biri olan Yıldız, paylaşımında MHP’nin anayasa yaklaşımını ve başkanlık sistemiyle ilgili önerilerini net ifadelerle ortaya koydu.
“Terörsüz Türkiye geri dönülmez bir devlet meselesi”
Yıldız, terörle mücadelenin siyasi tartışmaların ötesinde, ertelenemez ve geri dönülmez bir devlet meselesi olduğunu vurguladı. Devlet aklına dikkat çeken Yıldız, bu yaklaşımın rasyonalite, tecrübe ve süreklilik üzerine kurulu olduğunu ifade etti.
Paylaşımında tarihi referanslara da yer veren Yıldız, Türk devlet geleneğinin ortak bir ruh ve istikrar çizgisi taşıdığını belirtti.
Üniter yapı ve kurucu değerler vurgusu
MHP’nin yeni anayasa yaklaşımında kırmızı çizgilerin net olduğunu ifade eden Yıldız, anayasal düzenin, milli devlet yapısının, üniter yönetim modelinin ve kurucu değerlerin tartışmaya kapalı olduğunu söyledi. Bu unsurların, tarihsel zorunluluk ve demokratik sistemin vazgeçilmez parçaları olduğunu vurguladı.
Yüz maddelik anayasa önerisinden başlıklar
Yıldız, Milliyetçi Hareket Partisi’nin hazırladığı 100 maddelik anayasa önerisinden bazı başlıkları da kamuoyuyla paylaştı. Buna göre anayasa taslağında:
- Başlangıç bölümünde milli birlik, kardeşlik ruhu ve vatan sevgisine vurgu yapılıyor.
- Devletin şekli ve niteliklerinin değiştirilemez hükümler arasında yer alması korunuyor.
- Temel hak ve özgürlüklerde “hürriyet esas, sınırlama istisna” yaklaşımı güçlendiriliyor.
- Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin milli birliği pekiştiren rolü daha da belirgin hale getiriliyor.
Başkanlık sistemi anayasal güvenceye alınıyor
Paylaşımın en dikkat çeken bölümünü ise başkanlık sistemi oluşturdu. Yıldız, başkanlık sisteminin yeni anayasa içinde kurumsal bir yapıya kavuşturulacağını belirtti.
Bu çerçevede;
- Başkanla birlikte iki başkan yardımcısının seçilmesi,
- Başkanlık kabinesinin anayasal statüye dahil edilmesi,
- Başkanlık Hükümet Programı’nın Meclis’e sunulması yönteminin getirilmesi
öngörülüyor.