İstanbul
Açık
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Politika Hakan Fidan’dan Sert Tepki: “Gazze’de Açlık Bir Silah Olarak Kullanılıyor”

Hakan Fidan’dan Sert Tepki: “Gazze’de Açlık Bir Silah Olarak Kullanılıyor”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türk Devletleri Teşkilatı’nın (TDT) Gayriresmi Zirvesi kapsamında düzenlenen Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin dış politikada oynadığı yapıcı ve öncü role dikkat çekti.

MUHABİR: Bülent Çolakoğlu

“Türkiye, Barışın ve İstikrarın Güvencesidir”

Konuşmasına Azerbaycan’a olan sarsılmaz destek vurgusuyla başlayan Bakan Fidan, Türk dünyasıyla olan birlikteliğin önemini bir kez daha dile getirdi. Fidan, Filistin meselesinde ise İsrail’in saldırgan tutumunu sert bir dille eleştirerek, “Gazze’de sivil halka karşı açlık bir silah olarak kullanılıyor. Bu, insanlık dışı bir durumdur ve kabul edilemez” dedi.

İsrail’in kalıcı bir barış hedeflemediğini net ifadelerle ortaya koyan Bakan Fidan, uluslararası toplumun artık daha kararlı adımlar atması gerektiğini vurguladı.

“Rusya-Ukrayna Savaşında Yeni Bir Döneme Giriyoruz”

Bakan Fidan’ın açıklamaları arasında en dikkat çekici bölüm, İstanbul’da gerçekleşen Rus ve Ukraynalı heyetlerin görüşmesine ilişkin değerlendirmeleri oldu. Türkiye’nin diplomatik girişimlerinin sonucu olarak sağlanan bu temasların, savaşın diplomatik yollarla sonlandırılmasında önemli bir eşik olduğunu belirten Fidan, şöyle konuştu:

“Rusya-Ukrayna Savaşı'nda diplomatik çözüm yolunda bir dönüm noktasındayız. Ülkemizin yoğun diplomasi girişimleriyle Rus ve Ukraynalı heyetleri İstanbul’da bir araya getirmemiz yeni dönemin penceresini aralamıştır.”

Bakan Fidan ayrıca, sürece katkı sunan tüm uluslararası paydaşlara teşekkür ederek, İstanbul görüşmelerinin kapsamlı ateşkes ve kalıcı barış için sağlam bir temel oluşturmasını temenni ettiklerini ifade etti.

Suriye ve Afganistan Vurgusu: Bölgesel Dayanışma Geliştirilmeli

Fidan, konuşmasında ayrıca Suriye’deki gelişmelere ve Afganistan’ın Türk dünyasıyla olan bağlarına da dikkat çekti. Türkiye’nin Suriye’deki istikrar sürecine sunduğu katkıları anlatan Fidan, yaptırımların kaldırılması ve bölgesel iş birliğinin artırılması gerektiğini belirtti.

Afganistan’da ise Türk soylu toplulukların varlığının, TDT ile Afganistan arasında güçlü bir kültürel köprü oluşturduğuna değinen Bakan Fidan, bu potansiyelin ortak politikalarla değerlendirilmesi çağrısında bulundu.