İrlanda, 2027 Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmama kararı aldı. Bu karar, İsrail’in yarışmaya katılımının yol açtığı boykotlar nedeniyle mümkün oldu. Daha önce Hollanda da benzer bir tavır sergilemişti ve böylece iki ülke üst üste iki yarışmayı boykot etmiş oldu.
İrlanda’nın bu kararına ilişkin açıklama yapan RTE, "RTE, Gazze’de devam eden insani krizin yol açtığı korkunç can kayıpları nedeniyle, İrlanda’nın yarışmaya katılmasının doğru olmayacağını düşünüyor" ifadelerini kullandı. Ayrıca, uluslararası gazetecilerin bölgeye erişiminin engellenmesinin de derin bir endişe kaynağı olduğunu vurguladı.
Eurovision'un tarafsızlığı sorgulanıyor
Hollanda yayın kuruluşu AVROTROS, 24 Ağustos’ta yaptığı açıklamada yine benzer nedenlerle Eurovision’a katılmayacağını duyurmuştu. Kuruluş, "Yarışmaya katılan bir ülke geniş çaplı bir askeri çatışmaya devam ediyorsa, bu yarışmanın tarafsız kalması mümkün değildir" şeklinde bir ifade kullandı.
Önceki boykotların etkileri
2026 Eurovision Şarkı Yarışması, İsrail’in katılımı nedeniyle İspanya, İrlanda, Hollanda, İzlanda ve Slovenya tarafından boykot edilmişti. Bu durum, katılım oranını 2003 yılından beri en düşük seviyeye düşürdü ve sadece 35 ülke yarışmaya katıldı. Final gecesinde ise yalnızca 25 ülke sahne aldı.
2027 Eurovision, Bulgaristan’da düzenlenecek. Bulgar şarkıcı Darina Yotova, sahne adıyla Dara, 2026 Eurovision’u "Bangaranga" adlı şarkısıyla kazanarak bu etkinliğe ev sahipliği yapma hakkını kazanmıştı. Yarışma, Burgaz kentinde gerçekleşecek ve Büyük Final, 15 Mayıs’ta Arena Burgas’ta gerçekleştirilecek. Yarı finaller ise 11 ve 13 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek.

İRLANDA 2027 EUROVİSİON ŞARKI YARIŞMASI'NA KATILMAYACAK