İsrail Basınından Türkiye Uyarısı
İsrail’in Katar’ın başkenti Doha’da Hamas yetkililerine yönelik düzenlediği saldırıların ardından, Siyonist yönetimden gelen agresif açıklamalar uluslararası kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Özellikle İsrail basınında yer alan Türkiye ile ilgili imalı mesajlar dikkat çekti. Hamas’a “dünyanın hiçbir yerinde güvende olmayacakları” tehdidinde bulunan İsrailli yetkililere, ülke basınından da uyarı niteliğinde analizler geldi.
Maariv Gazetesi: Ankara’da da Saldırı Mümkün mü?
İsrail’in saygın yayın organlarından Maariv, Doha’daki saldırılar sonrası kaleme aldığı analizde, “Aynı saldırı Ankara’da yapılabilir miydi?” sorusunu gündeme taşıdı. Bu başlık altında yayımlanan değerlendirmede, Türkiye’nin hem askerî hem de ekonomik anlamda İsrail’den daha büyük ve güçlü bir aktör olduğu vurgulandı.
Maariv’e göre Türkiye topraklarında böylesi bir operasyon gerçekleştirmek, İsrail için sadece diplomatik değil, askerî anlamda da büyük bir risk teşkil eder. Gazete, Tel Aviv yönetiminin Türkiye ile doğrudan çatışmaya girme ihtimalinin ciddi bir stratejik hata olacağını ifade etti.
“Türkiye’ye Yönelik Her Provokasyon Geri Dönülemez Hatalara Yol Açar”
Maariv’in analizinde öne çıkan bir diğer başlık ise İsrail’in dış politikasında sabırlı ve kontrollü adımlar atması gerektiği yönündeki uyarılar oldu. Türkiye ile askerî ya da istihbari anlamda karşı karşıya gelmenin İsrail açısından “geri dönülemez sonuçlar doğurabileceği” açık şekilde dile getirildi.
Gazetede ayrıca, Katar’da gerçekleştirilen saldırıların Türkiye’de benzer şekilde tekrarlanmasının “çok daha zor” olduğu ifade edildi. Türkiye’nin bölgedeki güçlü istihbarat ve güvenlik kapasitesine vurgu yapılan analizde, Tel Aviv’in bu gerçeği göz ardı etmemesi gerektiği kaydedildi.
Ankara’ya Gözdağı mı?
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun son dönemde Hamas’a yönelik yaptığı açıklamalarda Türkiye’yi hedef alan imalı söylemler kullanması dikkat çekiyor. Hamas’ın üst düzey isimlerine yönelik suikastların “her yerde” süreceğini dile getiren Netanyahu’nun bu sözleri, İsrail basını tarafından Ankara’ya dolaylı bir gözdağı olarak yorumlandı.
Ancak İsrail içinde dahi bu tarz bir yaklaşımın ciddi sonuçlar doğurabileceği yönünde görüş birliği oluşmuş durumda. Ülkenin önde gelen medya organları, Türkiye’nin mevcut küresel ve bölgesel konumunun dikkate alınması gerektiğini savunuyor.