Ankara’da Derinleşen Stratejik Temaslar
Ankara’da diplomatik trafiğin merkezinde bu kez Afrika vardı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kongo Başbakanı Anatole Collinet Makosso ile yaptığı görüşmede sadece iki ülke ilişkilerini değil, kıtalar arası bir gelecek vizyonunu masaya yatırdı. Görüşmelerde savunma sanayi, enerji, madencilik, eğitim ve ulaştırma gibi birçok stratejik başlık öne çıktı.
Türkiye'nin Afrika politikasının son halkası olan bu temas, sadece sembolik değil, aynı zamanda yatırıma ve kalkınmaya dönüşecek gerçek bir diplomatik açılım niteliği taşıyor.

Savunma Sanayi ve Güvenlikte Yeni İş Birliği Dalgası
Görüşmenin en dikkat çekici yönlerinden biri, savunma sanayi alanındaki yakınlaşma oldu. Kongo Savunma Bakanı Charles Richard Mondjo’nun IDEF 2025 Fuarı kapsamında gerçekleştirdiği ziyaret ve Türk yetkililerle yaptığı görüşmeler, askeri ilişkilerde bir eşik atlanacağının sinyallerini verdi.
Yılmaz’ın açıklamasına göre, taraflar arasında düzenlenen Türkiye-Kongo Savunma Sanayii İşbirliği Toplantısı son derece verimli geçti. Bu toplantının ardından Kongo’dan teknik düzeyde bir heyetin Türkiye’ye gelmesi planlanıyor, bu da iş birliğinin sadece niyet düzeyinde kalmayacağının göstergesi.
Ticaret Hacmi Yükseliyor, Hedef Daha Büyük
Ekonomik ilişkilerde de önemli gelişmeler yaşanıyor. Son beş yılda ticaret hacminin 121 milyon dolara ulaşması, iki ülke arasındaki potansiyelin yeni yeni ortaya çıkmaya başladığını gösteriyor. 2019’da 62 milyon dolar seviyesinde olan hacim, kısa sürede iki katına çıktı.
Cevdet Yılmaz, bu ivmenin hidrokarbon kaynakları, tarım ve madencilik sektörlerine yapılacak yatırımlarla çok daha ileri taşınabileceğini ifade etti. Özellikle havalimanı inşası ve işletilmesi konularında Türkiye’nin dünya çapında kazandığı tecrübeyi Kongo ile paylaşmaya hazır olduğunu vurguladı.

Enerji İş Birliğiyle Altyapı Güçlenecek
Türkiye'nin enerji alanında Kongo ile kurmayı hedeflediği bağ, sadece ticari değil, aynı zamanda kalkınmacı bir anlayışla şekilleniyor. Elektrik iletim ve dağıtım altyapısının iyileştirilmesi, kayıpların azaltılması gibi alanlarda Türk firmalarının teknik desteği devreye girmeye hazırlanıyor.
Bu alanlarda yapılacak bilgi ve deneyim aktarımı, Kongo’nun enerji bağımsızlığına katkı sunabileceği gibi, Türk şirketlerinin de Afrika pazarındaki etkisini artıracak.
Eğitimde Türkçe Açılımı Başlıyor
Türkiye'nin yumuşak güç politikalarının merkezinde yer alan eğitim diplomasisi, Kongo’da da etkisini göstermeye başlıyor. Gelecek eğitim-öğretim yılında başkent Brazzaville’deki bazı liselerde Türkçe dersleri başlatılacak. Milli Eğitim Bakanlığı bu kapsamda okutman görevlendirdi.
Yılmaz ayrıca, Maarif Okulları ve burs programlarının yaygınlaştırılacağını, böylece iki ülke gençlerinin daha yakın temas kurabileceğini belirtti. Bu adım, sadece dil öğretimi değil, kültürel etkileşim ve diplomatik derinleşmenin bir aracı olarak değerlendiriliyor.