Yeni Birlik Gazetesi Politika Kurtulmuş’tan dünyaya kritik mesaj: Küresel krizlerin çözümü Türkiye’nin sorumluluğunda

Kurtulmuş’tan dünyaya kritik mesaj: Küresel krizlerin çözümü Türkiye’nin sorumluluğunda

İstanbul’da düzenlenen "Çağdaşlaşma: Küresel Karşılaştırmalar ve Alternatif Arayışlar Işığında Türk Modernleşmesi" başlıklı sempozyumun açılışında konuşan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, dünyanın tarihsel bir kırılma noktasında olduğunu belirtti.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, insanlığın içinden geçtiği zorlu süreçte Türkiye’nin sadece kendi sınırları içinde değil, küresel ölçekte de çözüm üretme iradesine sahip olduğunu vurgulayarak, "Dünyanın vicdanı olma görevini üstleniyoruz" mesajını verdi.

İstanbul’da düzenlenen "Çağdaşlaşma: Küresel Karşılaştırmalar ve Alternatif Arayışlar Işığında Türk Modernleşmesi" başlıklı sempozyumun açılışında konuşan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, dünyanın tarihsel bir kırılma noktasında olduğunu belirtti. Savaşlar, iklim krizi ve göç dalgaları gibi insan eliyle üretilen sorunların artık geleneksel yöntemlerle aşılamayacağını ifade eden Kurtulmuş, Türkiye’nin bu noktadaki stratejik duruşuna dikkat çekti.

Küresel sorunlara karşı milli duruş

Kurtulmuş, Gazze’de yaşanan insanlık dramına ve İsrail’in saldırgan politikalarına değinerek, "Barbar İsrail yönetiminin durdurulması ve bölgeye adaletin tesis edilmesi, Türkiye’nin en temel meselelerinden biridir" ifadelerini kullandı. Sadece Filistin değil, Afrika’daki yoksulluktan küresel çevre felaketlerine kadar her sorunun Türkiye’nin ajandasında yer aldığını belirten Meclis Başkanı, bu sorumluluğun tarihsel bir birikimden beslendiğini dile getirdi.

Demokrasi bir gelişmişlik göstergesi

Türk modernleşmesinin temel taşının demokrasi olduğunu yineleyen Kurtulmuş, geçmişte yaşanan antidemokratik müdahalelerin Türkiye’ye ağır bedeller ödettiğini hatırlattı. Demokrasinin sadece bir yönetim biçimi değil, devlet ile milletin bütünleşmesini sağlayan en güçlü bağ olduğunu belirten Kurtulmuş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Demokrasiyi göz bebeğimiz gibi koruyarak, onu dünya standartlarının üzerine taşıyacağız. Batı’yı taklit etmek yerine, kendi köklerimizden güç alarak 22. yüzyıla yön verecek özgün bir model inşa etmeliyiz. Devletin bekası, milletin huzuru ve aleme nizam verme ülküsü, bizim modernleşme serüvenimizin ana eksenidir."

Tarihi tecrübe geleceğe ışık tutuyor

Konuşmasında "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" düsturunu hatırlatan Kurtulmuş, Türkiye’nin sadece kendi çıkarları için değil, tüm insanlığın selameti için çalışan bir vizyona sahip olduğunu belirtti. Sempozyumun, Türkiye’nin fikirsel ve zihni mücadelesine önemli katkılar sağlayacağını ifade eden Kurtulmuş, kökü mazide olan bir geleceği inşa etme kararlılığını yineledi.

İki gün sürecek olan sempozyum, alanında uzman akademisyenlerin sunumları ve panel oturumlarıyla devam edecek.

Reklam