Yeni Birlik Gazetesi Politika Netanyahu’ya karşı dev ittifak: Eski başbakanlar güçlerini birleştirdi

Netanyahu’ya karşı dev ittifak: Eski başbakanlar güçlerini birleştirdi

İsrail’de yaklaşan seçimler öncesinde siyasi dengeleri sarsacak bir hamle geldi. Daha önce dönüşümlü başbakanlık modeliyle ülkeyi yöneten Naftali Bennett ve Yair Lapid, Herzliya’da düzenledikleri ortak basın toplantısıyla güçlerini birleştirme kararı aldıklarını duyurdu.

İsrail siyasetinin iki önemli ismi Naftali Bennett ve Yair Lapid, Binyamin Netanyahu’nun iktidarına son vermek amacıyla tarihi bir uzlaşıya imza atarak tek çatı altında toplandı.

İsrail’de yaklaşan seçimler öncesinde siyasi dengeleri sarsacak bir hamle geldi. Daha önce dönüşümlü başbakanlık modeliyle ülkeyi yöneten Naftali Bennett ve Yair Lapid, Herzliya’da düzenledikleri ortak basın toplantısıyla güçlerini birleştirme kararı aldıklarını duyurdu. İki lider, "Yeş Atid" ve "Bennett 2026" partilerini feshederek, Bennett’in liderliğinde "Birlikte" adını verdikleri yeni bir siyasi oluşum kurduklarını açıkladı.

Siyasi kutuplaşmaya karşı yeni bir yol

Farklı ideolojik çizgilerden gelen iki lider, aralarındaki görüş ayrılıklarına rağmen İsrail’in geleceği için bir araya gelmenin zorunlu olduğunu vurguladı. Bennett, yeni oluşumun sağ veya sol bloktan ziyade "tüm Yahudi halkının bloğu" olduğunu belirterek, profesyonel kadrolarla yeni bir dönemi başlatacaklarını ifade etti. Bennett ayrıca, eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot’a da yeni saflara katılması için çağrıda bulundu.

Ego değil, ülke menfaati

Yair Lapid ise yaptığı açıklamada, kişisel hırsların ötesine geçerek İsrail’in ihtiyaç duyduğu değişime odaklandıklarını belirtti. Lapid, "Farklılıklarımızı inkar etmiyoruz ancak birbirimize olan güvenimiz tam. Bugün, güçlü ve istikrarlı bir siyonist hükümet kurmak için egolarımızı bir kenara bıraktık" dedi.

Reform bloğu için kritik adım

İki lider tarafından yapılan ortak açıklamada, bu birleşmenin iç çatışmaları sonlandıracağı ve reform yanlısı bloğu tek merkezde toplayacağı vurgulandı. 2021 yılında Netanyahu’nun Likud iktidarına son veren ikili, bu stratejik hamleyle önümüzdeki seçimlerde kararlı bir zafer elde etmeyi hedefliyor. Siyasi analistler, katı görüşleriyle bilinen Ortodoks Bennett ile seküler ve ılımlı Lapid’in bu iş birliğinin, İsrail seçmeninde nasıl bir karşılık bulacağını merakla bekliyor.