Ara seçimlerde elde edilen başarıyı değerlendiren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, CHP liderinin "erken seçimin provası" söyleminin seçmen nezdinde karşılık bulmadığını belirterek, muhalefetin kendi içindeki usulsüzlüklerle yüzleşmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye genelinde gerçekleştirilen ara seçimlerin ardından siyaset kulislerinde hareketlilik sürüyor. Seçim sonuçlarını değerlendiren AK Parti Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz, sandıktan çıkan tablonun muhalefet cephesindeki "erken seçim" beklentisini tamamen boşa çıkardığını ifade etti. Yavuz, özellikle CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in seçim sürecindeki iddialı söylemlerinin, halkın iradesiyle çürütüldüğünü savundu.
Sandık sonuçları muhalefete mesaj oldu
Altı farklı beldede düzenlenen seçimlerde AK Parti’nin dört belediyeyi kazanarak büyük bir başarıya imza attığını hatırlatan Yavuz, bu sonuçların sadece bir yerel seçim değil, aynı zamanda siyasi bir gösterge olduğunu belirtti. Yavuz, "Özgür Özel, bu seçimleri erken seçimin provası olarak nitelendiriyordu. Ancak sandıktan çıkan tablo, bu tezin tamamen geçersiz olduğunu gösterdi. Muhalefetin artık bu tür gelişigüzel söylemler yerine, milletin rotasına uyum sağlaması gerekiyor" dedi.
Kurumsal yapı ve Erdoğan faktörü
AK Parti’nin seçim başarısının tesadüf olmadığını dile getiren Yavuz, partinin kurumsal kimliğine ve teşkilat disiplinine vurgu yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a olan halk teveccühünün her geçen gün arttığını belirten Yavuz, CHP’nin ise parti olma vasfını yitirdiğini öne sürdü. Yavuz, "Teşkilat disiplininden uzak, kendi içinde krizler yaşayan bir yapının milletten onay alması mümkün değildir" değerlendirmesinde bulundu.
CHP’nin iç meseleleri ve usulsüzlük iddiaları
CHP içindeki kongre süreçlerine ve yargıya yansıyan usulsüzlük iddialarına da değinen Yavuz, bu durumun muhalefetin kendi içindeki demokrasi eksikliğini gözler önüne serdiğini söyledi. Mahkeme kararlarının ve parti içi tartışmaların tamamen CHP’nin kendi iç dinamikleriyle ilgili olduğunu belirten Yavuz, "Biz bu süreçlere müdahil değiliz. Ancak CHP’nin şapkayı önüne koyup nerede hata yaptığını sorgulaması, siyasetin sağlıklı işlemesi açısından elzemdir" diye konuştu.
Anketlerin ötesinde gerçek bir tablo
Yapılan kamuoyu araştırmalarının aksine, ara seçimlerin 10 bini aşan seçmen katılımıyla daha gerçekçi bir anket işlevi gördüğünü belirten Yavuz, AK Parti’nin oy oranını birçok bölgede ciddi oranda artırdığını vurguladı. Özellikle CHP’nin kalesi olarak görülen bölgelerde bile AK Parti’nin oy oranını beş katına çıkardığına dikkat çeken Yavuz, bu durumun seçmen eğiliminin AK Parti lehine güçlendiğinin somut bir kanıtı olduğunu sözlerine ekledi.